Üsküdar Belediye Başkanı Sayın Dedetaş adaylık sürecinde ilçesinin turizmden ekonomik pay alabilmesi için çalışacağını beyan etmişti. Bu konuyu teknik olarak incelersek: A -Cazibe noktası, turistleri kendine çeken özel özelliklere sahip yerleri ( doğal güzellikleri- tarihi ve kültürel zenginlikleri-eğlence imkanlarını- büyük spor etkinliklerini veya fetivalleri) ifade eder. Cazibe noktaları, turistlerin seyahat planlarını etkileyen ve onları bölgeye çeken faktörlerdir.
B - Destinasyon ise genel olarak turistlerin hedeflediği ve ulaşmak istediği yerleri (varış yeri ) ifade eder. İstanbul, bünyesinde tarihi ve kültürel zenginlik, doğal güzellik yanında eğlence mekanları gibi pek çok cazibe noktasını bulundurmasının yanında sağlık turizmindeki atılımları ile dünyanın en önemli destinasyonlarının başında gelmektedir.
Üsküdar, Tarihi Yarımada ile rekabet etmek, alternatif sunmak yerine, yeni bir CAZİBE noktası oluşturmalı böylece acentelerin bu yeni ürünü programlarına koyarak turistlerin İstanbul geceleme sürelerinin uzamasına katkıda bulunmalıdır.
Bir önceki yazımda Üsküdar için önerim diye yazmıştım. Önerim kelimesini talebim olarak değiştiriyorum. Botanik bilimi, günümüzde büyüyen çevre sorunları, küresel iklim değişikliği nedeniyle değişmekte olan arazi ve bitki örtüsü, biyoçeşitlilik, yeni besin ve ilaç kaynaklarına olan ihtiyaçtan dolayı önemi gittikçe artan ve yeni teknolojiler ışığında fonksiyonel morfoloji, fizyoloji, ekoloji, omik teknolojiler ve biyoinformatik alanlarında gelişimine devam eden önemli bir bilim dalıdır. Bünyesinde 33 disiplinin (mültidisipliner) bulunduğunun farkında olan Üsküdar ilçesindeki Nezahat Gökyiğit hanım adına yapılan botanik bahçesi ülkemizde tüm avrupadan daha fazla ( 3500) endemik bitkiden pek çoğunu bulunduran akademik bir merkeze dönüşmüştür.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin deneyim ve birikimlerinden ( tohum-bitki) faydalanılarak,Üsküdar ilçesinin her karış toprağını etiketlediğiniz bitkilerle donatarak dünyanın en büyük botanik bahçesini ( açık müze ) oluşturabilirsiniz. İlçedeki her müsait yaya yolunu- her alanı begonvil sarmaşık kuleleri-koridorları ve kameriyeleri ile donatarak, çiçek heykellerle cazibe merkezi oluşturup, betona karşı savaşta duvar ve kaldırımsüsleme sanatı ile doğal yolla rekabet edebilirsiniz.
Yaratacağınız çevre farkındalığı diğer önerilerin gerçekleşmesinin önünde herhangi bir engel oluşturmayacaktır kanısındayım.
Her birini yüzbinler, önemli bir kısmını milyonlarca amatör ve profesyonelin ziyaret ettiği dünyadaki botanik bahçelerinin listesi aşağıdaki bağlantılarda bilgilerinize sunulmuştur. Botanik dernekleri ile iletişime geçerek Üsküdar’ın tanıtımına önemli katkıda bulunabilirsiniz.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9gorie:Jardin_botanique_aux_Pays-Bas
https://www.eghn.org/fr/les-jardins/pays-bas/
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.