Yasaların-sözleşmeler-yönetmenlik-içtihat veya kuralların, yasaklar değil hakları-görevleri belirleyerek, bireyler-kurumlar ve ulusların iç içe doğa ile barışık kaostan uzak uyum içinde yaşamasını sağladığının FARKINDA olmamız gerekir.
Farkındalık: Anlamak-empati duymak bilinçli olmaktır.
İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi bünyesinde Erişilebilir Turizm Çalışma grubunu kurduğum 2011 yılındaki ilk toplantıda kendisi de engelli olan bir katılımcı :
-‘’Siz engellileri sömürmek istiyorsunuz’’ demesi doğru yolda olduğumu gösterdi. Beni adeta kamçılayan bu sözler, pek çok ilçemizin kent konseylerini ziyaret ederek Erişilebilir Turizmin amacını ve önemini, B.M Engelli Hakları Sözleşmesinin özellikle 30. Maddesini ( engellilerin turistik ve kültürel etkinliklere katılabilmesi için tüm kamusal alanlar-müze-ören yeri-sinema-tiyatro-park bahçe v.b’nin engellilere uygun düzenlenmesi ) açıklamama neden oldu. Ne mutlu !! ki bu şahıs sonraki yıllarda erişilebilir turizm derneği kurdu.
Sözleşmeyi imzaladığımızdan günümüze kadar geçen on beş yıl süresince genel olarak pek çok yasal düzenlenmeye karşın, turizm alanında 2012 yılında İZFAŞ’ın TRAVEL TURKEY ve 2014 - 15. Ulusal Turizm Kongrelerinin temalarının Engelsiz Turizm olması, müze-ören yerlerindeki düzenlemeler ve bazı akademisyenin değerli araştırmalarına rağmen Herkes için Turizm ‘’baby step’’ aşamasından öteye gitmemiştir.
Sorunun kaynağı bence, genel olarak toplumdaki FARKINDALIK eksikliğidir.
İyi niyetle İzmir’de kurulan farkındalık merkezlerinin merkez veya dışındaki ilçelere olan mesafesini , tatil günlerini de hesaba katmadan, günde 1000 ( bin ) kişiye eğitim !! verilse yılda 365 bin kişiden kaçı yeterince( engelli bireylerin sorunlarının farkına varacaktır) bilinçlenmiş olacaktır?
İstanbul’un günlük metro yolcusu bir milyon altı yüz elli bin, deniz yollarının ise yaklaşık yüz bin olduğu bilinmektedir. Metro istasyonları, vapur iskeleleri ve İBB televizyonunda yayınlanacak, engelliliğin bulaşıcı bir hastalık olmadığı, görme engellilere nasıl refakat edileceği, engellilere ayrılan otopark yerlerinin işgalinin doğuracağı kazaları, disleksi sorunu olan bireylerle nasıl iletişim kurulacağını (vb) açıklayan, engellilerin başarı öykülerini anlattıkları kısa video ve filmler sadece bir günde milyonlarca vatandaşımızda farkındalık için ilk adımı ve tekrarı ile pekiştirmesini sağlayacaktır.
European Network for Accessible Tourism ( ENAT ) Herkes için Turizm ve bünyesindeki şirketlerde 115 BİN engelli çalışanı olan ONCE FAUNDATİON yöneticileri davet edilerek istihdam konusunda verecekleri konferanslar;
3 Aralık engelliler gününün sadece bir günlük bir etkinlik olmaktan çıkaracak ve ENAT’ın online ücretsiz Herkes için Turizm konusunda turizm paydaşlarının eğitimi , görme engellilere eşlik edenler için Sesli Betimleme kursları nitelikli personel yetişmesi ve ülkemiz turizmine yeni bir vizyon kazandıracaktır. Avrupa’nın en önemli kayak merkezlerinden birindeki engelli ziyaretçinin resepsiyon görevlisine : X tepesine nasıl gidilir ? sorusuna, siz mi çıkacaksınız ? sorusu ile karşılık vermesi ziyaretçiye engelini hatırlatması açısında son derece hatalı olmuş ve ziyaretçi oteli hemen terk ederken ciddi bir şikayette bulunmuştur. Sadece yolu tarif etmek gerekirken, eğitim eksikliği koca bir tesisi zora sokmuştur. Turizmde kalite ancak nitelikli çalışanları ile mümkündür.
Fransa Maliye ve Finans Bakanlığının, HERKES için TURİZMİN devlet tarafından desteklenen marka özelliği olan yegane turizm dalı olduğunu beyan ettiğini hatırlatarak, saygılar sunarım.
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.