2014 yılından bugüne HoReCa markası olarak faaliyetlerini sürdüren ve 90’dan fazla ülkede otel, restoran ve kafe sofralarında şıklık yaratan Bonna Porselen, 10-11 Mayıs 2022 tarihlerinde Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Gölyaka Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı işbirliğiyle organize edilen, Akçakoca Gastronomi Festivali’nde gastronomideki son trendleri gençlerle paylaştı.
İki gün süresince Türkiye'nin en ünlü şefleri, meslek profesyonelleri, farklı üniversitelerden akademisyenler, alanında uzman konuklar ve öğrenciler başta olmak üzere gastronomi alanına gönül verenlerin bir arada olduğu festivalde, Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan, “Gastronomide trendler” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Gastronomiye yön veren trendleri, hayatımıza etkileri ve Bonna’nın trendleri yakından takip eden üretim çalışmaları hakkında çok değerli bilgiler veren Aşkan, gençlerle birlikte keyifli bir oturum gerçekleştirdi.
“Trendleri öncesinde yakalıyoruz”
Konuşmasına tüm dünyada yükselişte olan gastronomi sektörünün her geçen gün dinamik, yaratıcı ve özgün deneyimler sunduğunu aktaran Erbil Aşkan, günümüzde değişen koşullarla birlikte tüketicilerin ilgi alanlarının ve beklentilerinin de değiştiğini vurguladı. Sektörün hem salgın hem de modern yaşamın getirileriyle birlikte durmadan değişip dönüştüğünü ifade eden Aşkan, “Biz de Bonna olarak, sektöre adım attığımız ilk günden bu yana benimsediğimiz yenilikçi yaklaşımımızla, bu değişimin ve dönüşümün her dönem bir parçası olmaya çalışıyoruz. Uzman tasarımcılarımızla, her zaman için trendleri yakından takip ediyor ve koleksiyonlarımızı bu trendler doğrultusunda oluşturuyoruz. Çünkü biliyoruz ki trendleri yakından takip etmek, hatta trendleri öncesinde yakalamak şirketleri her zaman için dinamik ve tercih edilir kılıyor” diye konuştu.
“Sürdürülebilir üretim anlayışını marka kimliğimizin merkezine koyuyoruz”
Yalnızca yediklerimizden ibaret olmayan değişimin yeme içme adabından masa ve restoran düzenlemelerine, mutfak yönetiminden malzeme kullanımına, yeni ürünlerin menülere dahil edilmesinden tüketici alışkanlıklarına kadar uzandığını aktaran Erbil Aşkan, “Sıfır atık ve daha az çöp üretmek konusu artık dünyanın ve gastronominin gündeminde hatta merkezinde. Sürdürülebilir bir mutfak ve dönüştürülebilir yeme içme deneyimleri önümüzdeki yıllarda da gastronomi sahnesinde başrolü oynayacak gibi görünüyor. Bir diğer trend ise artık hepimizin daha fazla önemsediği sağlıklı beslenme. Trend olan bu sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme şekli ile beraber günümüzün sürdürülebilir ve yalın hayat tarzı sofra sunumunu da biçimlendirip, şekillendiriyor. Doğal malzemeye ve lokal ürünlere olan talep de artmış durumda. Bonna olarak biz de yenilikçi tasarımlarımız ve premium ürün kalitemizin yanı sıra çevreye, topluma ve dünyaya karşı sorumlu bir kuruluş olma misyonuyla sürdürülebilir üretim anlayışını marka kimliğimizin merkezine koyuyoruz. Atık yönetimine değer veriyor ve tedarik zinciri yönetiminde döngüselliği sağlıyoruz. Makinalarımızda yaptığımız düzenlemelerle %80 oranında elektrik tasarrufu elde ediyor, atık suyun %80’ini geri dönüştürülerek üretimde tekrar kullanılıyoruz. Ürünlerimizin paketlenmesinde kullanılan ambalaj malzemelerimizi dahi, geri dönüştürülmüş malzemeden üretiyoruz. Yeni nesil teknolojik sistemleri tesislerimize ve üretim süreçlerimize entegre etmeye devam ediyoruz. Geliştirdiğimiz projelerle de, çevreyi ve dünyayı korumaya ve sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekmeyi amaçlamaktayız.”
Oturum boyunca gençlerle samimi bir iletişim kuran Erbil Aşkan, “Tüm dünyada yükselişte olan gastronomi sektörünün ve beraberinde gelen sürdürülebilirlik, atıksız mutfak, sağlıklı beslenme gibi trendlerin her anlamda öncü ve yol gösterici olacağına inanıyorum. Bu güzel festivali düzenleyerek gastronominin geleceğine yön verecek siz sevgili gençlerle bir arada olmamızı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.