Boeing 737 MAX 8 uçağının, 5 ayda iki ölümcül kazaya karışmasının ardından 40’tan fazla ülkedeki havayolu şirketleri, bu uçakları seferlerden çekti. Bu gelişmenin Boeing'i büyük bir krize sürükleyebileceği belirtiliyor. Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Boeing, bu uçakla birlikte aldığı binlerce siparişlerle ciddi bir servet elde etmeyi beklerken son bir haftada hisse senetleri adeta çakıldı.
350 adet 737 MAX'ı teslim etti, 4600 sipariş bekliyor
Boeing şirketi ilk olarak 2017 yılında piyasaya sürdüğü 737 MAX serisi uçaklardan şu ana kadar 350’den fazla teslimat yapmış durumda. Uçak, dünya genelindeki havayolu şirketleri tarafından kısa ve orta menzilli uçuşlarda özellikle düşük yakıt tüketimi nedeniyle tercih edildi. Boeing şirketinin hali hazırda bu uçaklar için aldığı sipariş adediyse 4600’den fazla.
Hisseleri iki günde çakıldı
Morgan Stanley’in bu hafta açıkladığı bir raporda Boeing şirketi açısından 737’lerin uçuşlardan çekilmesinin olası en kötü senaryolardan biri olduğuna dikkat çekildi. 737 serisi uçaklar Boeing’in bugüne kadarki satışlarının neredeyse yüzde 70’ini oluşturuyor. Şirketin bu yıl ve önümüzdeki üç yıl da yapacağı teslimatların da aksaması Boeing için sorunu daha da ciddi hale getiriyor.
Boeing şirketinin hisse değerleri bu haftanın ilk iki gününde yüzde 11 değer kaybına uğradı ve 377,14 dolara geriledi.
Tazminatlar için sözleşmeler önemli
Norveç Havayolları, söz konusu model uçaklarını kullanamamasından kaynaklı zararlarının Boeing tarafından tazmin edilmesinin yollarını arayacağını duyurdu. Hukukçular söz konusu zararların tazmini konusunda havayolu şirketlerinin Boeing’le yaptıkları sözleşmelerin incelenmesi gerektiğini söylüyorlar.