Yapay zekâ yorumladı: Türkiye turizminin güçlü ve zayıf yanları

Yapay zekâ yorumladı: Türkiye turizminin güçlü ve zayıf yanları
04 Haziran 2025, 13:27
Recep Yavuz, son 2,5 yılda turistlerin Türkiye tatiline dair internet üzerindeki yorumlarını yapay zekaya analiz ettirdi. Sonuçlar misafirperverliği öne çıkarırken, en çok şikayet paralı internet, gürültü ve odaların eski oluşundan geldi.

Türkiye turizmi pandemi sonrası yeni rekorlar kırarken, Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz dikkat çekici bir çalışmaya imza attı. Yavuz, 2023, 2024 ve 2025’in ilk beş ayını kapsayan süreçte, Türkiye’ye gelen turistlerin internet ortamında yaptığı yorumları yapay zekaya analiz ettirdi. Sosyal medya, seyahat uygulamaları ve online rezervasyon portallarındaki geri bildirimleri temel alan bu araştırmada, Türkiye’nin güçlü ve zayıf yönleri ortaya konuldu.
Çalışmanın tamamen dijital yorumlar üzerinden yapıldığını belirten Yavuz, soruları yapay zekaya Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak yönelttiğini vurguladı. Böylece farklı ülkelerden gelen yorumlar arasında denge kurulması sağlandı.
“Sezon öncesi genelde bize sorulan ve yorum istenilen ‘Sezon nasıl geçecek?’ sorusunu irdelerken, biraz da kaynağı genişleterek araştırmaya çalıştım. Yapay zekaya dünya genelinde misafir yorumlarından oluşan Türkiye tatilinin artı ve eksilerini sorarak bunları rakip Akdeniz ülkeleri ile karşılaştırmasını istedim” diyen Yavuz, bu değerlendirmelerin önemli ipuçları sunduğunu belirtti.
Yavuz açıklamasında, “Belki de sezon öncesi düzeltebileceğimiz kusurlarımız vardır. Tam isabet bir cevap alabilmek için sorunun detaylı ve hedefe yönelik olması çok önemli. Bir de mutlak tarafsızlığı sağlamak için başka ülkelerden, Türkçe, İngilizce, Almanca sorulmasını sağladım. Hemen hemen birbirine çok yakın cevapları derledim. Yapay zekadan 2023 -2025 yıllarında Türkiye hakkında yayımlanan misafir yorumlarını araştırmasını ve buna göre Türkiye tatilinin artı ve eksilerini çıkarmasını istedim. Bu soruları hangimize sorarsanız sorun, benzer yanıtlar veririz, ancak misafirlerin yorumlarına göre meğer hiç önemsemediğimiz konular ne kadar önemliymiş” ifadelerine yer verdi.
Yapay zekanın değerlendirmesine göre Türkiye’nin öne çıkan artıları arasında misafirperverlik, iyi hizmet kalitesi, zengin mutfak ve çocuk dostu tesisler yer aldı. Özellikle ‘her şey dahil’ sistemin sunduğu kalite, fiyat/performans açısından yüksek memnuniyet sağladı. Otellerin denize yakın konumu, temizliği ve otel personelinin güler yüzlü yaklaşımı öne çıkan başlıklardan biri oldu.
Zengin mutfakların turistler üzerindeki etkisine de dikkat çekildi. Türk mutfağının uluslararası mutfaklarla harmanlandığı otel büfeleri, misafirlerin tatmin olduğu konuların başında geliyor. Çocuklu aileler için sunulan imkanlar, animasyonlardan çocuk kulüplerine kadar geniş seçenekler içeriyor. Ayrıca Türkiye’nin kültürel çeşitliliği de turistlerin takdir ettiği bir diğer alan olarak öne çıktı.
Ancak yapay zeka verileri, bazı kronik sorunlara da dikkat çekti. Özellikle otellerde internetin paralı olması en çok eleştirilen konular arasında yer aldı. Gürültü, yemeklerin tekrarı, odaların eskimiş olması ve yaz sezonunda yaşanan kalabalıklar da şikâyetlerin başında geliyor.
Yavuz, “Türkiye tatilindeki en yoğun şikayet getiren konu otellerdeki internet hizmetinin sınırlı ve ücretli olması. Özellikle odalarda internetin ücretli olması genç ve çocukların en büyük şikayeti. Gün boyu hoparlörle yapılan etkinliklerin üzerine, akşam animasyonlarının geç saatlere kadar gürültülü bir şekilde sürmesi mutlak bir dinlenmeyi, huzurlu bir uykuyu neredeyse imkansız kılıyor” diye konuştu.
Uzun konaklamalarda yemek çeşitlerinin tekrar etmesinin de rahatsızlık yarattığını vurgulayan Yavuz, bazı odaların yılların yorgunluğunu taşıdığını belirtti. “Misafir yorumlarında birçok otelde odaların yıllara yenik düştüğü ve mutlaka elden geçirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Eskiyen mobilyalar, banyolardaki küf, deforme olmuş yatak ve yastıklar özellikle şikayet konusu” dedi.
Yüksek sezonda yaşanan yoğunluğun da tatilcileri yorduğuna dikkat çeken Yavuz, “Özellikle yaz aylarında dolulukların artması ile verilen hizmetin yetmediği ve büfelerden şezlonglara kadar sıra beklemek zorunda kaldıklarını ve tatile sırada durmak için gelmediklerini belirten misafirler en çok şezlong kapma stresinden yakınıyor” ifadelerini kullandı.
Recep Yavuz, Türkiye’nin turizmdeki rakiplerini de değerlendirdi. Yapay zekaya göre; “Türkiye ve Mısır aile tatillerinde fiyatta avantajlı. Yunanistan ve Mısır tarihi yerlerin zenginliğinde ön planda. İspanya ve Portekiz yemek ve deniz ürünleri zenginliğinde, Portekiz huzurlu bir tatilde. İspanya ve Portekiz dijital kolaylıkta öne çıkıyorlar” diye konuştu.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha