TÜROB Başkanı Bayındır'dan önemli açıklamalar

TÜROB Başkanı Bayındır'dan önemli açıklamalar
10 Ekim 2018, 14:51
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turizm sektörünü yakından ilgilendiren dövizle sözleşme, imar barışı, fuarlara katılım ve kişi başı gelirlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, Titanic Downtown Beyoğlu Hotel’de gerçekleştirilen TÜROB Geleneksel Öğle Yemeğinde sektörü yakından ilgilendiren konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dövizli sözleşmelerde mevcut durum devam edecek

Turizm sektörünün önemli bir gündem konusunun işletmelerin, sözleşmelerindeki döviz cinsi ödemelerin TL olarak revize edilmesi olduğuna işaret eden Bayındır, “Kurduğumuz temaslar netice verdi. Bu konuda Sayın Bakanımız Mehmet Ersoy’a ayrıca teşekkür ediyoruz. Temaslarımıza karşılık hemen girişimlerde bulundu. Turizm müesseselerinin, Türkiye’de yerleşik kişilere/Türkiye’de yerleşik seyahat acentelerine ‘Her Türlü Hizmetlerini Döviz Cinsi Sözleşmelerle’ satmaları/pazarlamaları mümkün olacaktır. Yani otellerimiz aynı işleyişlerine devam edecektir” diye konuştu.

İmar Barışı’nda bin metrekarenin altına da bakacağız

İmar Barışı konusuna da değinen Bayındır, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeler 20 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tapu Harçları ödenmiş olan tüm alanların, Yapı Kayıt Belgesi Bedeli hesaplamalarına dahil edilmesi sonlandı. Aykırılıklarda, yapı yaklaşık maliyet bedeli aykırılıktan dolayı meydana gelen alan üzerinden, asgari 1000 metrekareden hesap edilecek. Şimdi ikinci kısımda 1000 metrekarenin epey altında kalan küçük işletmeler için ne yapılabilir ona bakacağız” dedi.

Kişi başı fiyatlarda gerileme söz konusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre turist sayısında yüzde 23 artış gerçekleşti ve 27 milyon yabancı turist geldi. Fiyatlarda, turist ve doluluk artışı kadar hızlı bir yükseliş gerçekleşmediğini vurgulayan Bayındır şu ifadeleri kullandı: " Fiyatlarda 2013-2014 yıllarının seviyelerine dönmek için bir kaç yıl daha beklememiz gerekiyor. Belki turist sayısını beklentilerin üzerinde artırabiliriz ama asıl önemli olan geliri artırmak. 2017 yılını 26.2 milyar dolar turizm geliriyle kapatmıştık. Bu yıl ilk 6 ayda 11 milyar 469 milyon dolarlık gelir elde edildi. Geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 30.6’lık artış yaşandı. Bu trendin devam etmesini, yıl sonu itibariyle de bu artış oranının gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Kişi başı harcama bu yılın ikinci çeyreğinde 638 dolara geriledi. Geçen yıl bu rakam 681 dolar olmuştu. Maalesef gerileme söz konusu. Türkiye’de 2017 yılında ortalama harcama kişi başı 681 dolar olarak gerçekleşmişti. Kişi başı harcama bu yılın ikinci çeyreğinde 638 dolara geriledi. İspanya’da turist başı harcama 1.050 Euro civarında, yani Türkiye’nin epey üstünde. İtalya’da 1.100 Euro ve Fransa’da ise kişi başı harcama 1.400 Euro’nun üzerine çıkıyor. Buradaki farkın en önemli sebeplerinden biri, turiste şehir içinde eğlence, gastronomi, kültür/sanat gibi alanlarda harcama yaptırabilmektir.”

Standart fuar katılımı çok efektif değil

Tanıtım ve pazarlama konusunda 2019 yılı çalışmalarını başlattıklarını da belirten Bayındır, şu bilgileri verdi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı organizasyonu, TÜROB ve THY Ukrayna Workshop etkinliğini 2 Ekim’de Kiev’de gerçekleştirdik. 2017 yılında Ukrayna’dan ülkemize gelen turist sayısı yüzde 23 artışla 1 milyon 284 bini geçti. Hedefimiz yeni turizm ürünleriyle gelir düzeyi yüksek yabancı turist grubunu çekebilmek. Kış sezonunda Ukrayna’dan İstanbul, Kayseri ve Kapadokya’nın kültür+kış turizmi paket satışlarını yeni bir ürün olarak pazarlamayı amaçlıyoruz. Ülkedeki kış sporlarına olan ilgi göz önüne alındığında bir potansiyel var. Ukrayna’dan deniz aşırı destinasyonlara doğru yönelerek, geçen hafta ayrıca Güney Amerika pazarına odaklanarak, FIT Arjantin Turizm Fuarı’na katıldık. İtalya’da Rimini Turizm Fuarı’nı takip ediyoruz. Sıradaki diğer önemli fuarları da takip tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimize tüm hızıyla devam edeceğiz. Bakanlığımızın da açıkladığı üzere 2019 yılında tanıtım ve pazarlama stratejisinde fuar sayılarında epey bir azalma ve stant alanlarında küçülme olacak. Biz de TÜROB olarak daha farklı yöntemler izlenmesi gerektiğini, standart fuar katılımlarının çok efektif olmadığını öteden beri savunuyoruz. Kiev workshop’u bu anlamda çok güzel bir örnek oldu. Bakanlık ve sektör işbirliğinin en verimli şekilde nasıl gerçekleştiğini gördük. Bundan sonra, hedef pazarlarda ve ürünlerde benzer çalışmaları arttıracağız.”

2019 için iyimseriz

Turizmde 2019 beklentilerini de dile getiren Bayındır, bugünden 2019 yılını tahmin etmenin zor olduğunu, ancak gelecek yıla ilişkin iyimser olduğunu dile getirdi. Bayındır, “Henüz Türkiye için işaret fişeği niteliğindeki fuarlar başlamadı. Londra, Berlin, Madrid, Moskova vs fuarlarından gelecek işaretler çok önemli. Ancak bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. Turizm ürünleri ve çeşitliliği bakımından birincil rakiplerimizden olan İspanya son iki yılda rekorlara imza atarken, Türkiye’nin yeniden devreye girmesiyle kan kaybetmeye başladı. İspanya’nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha