Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınladığı faaliyet raporunda Türkiye’nin tanıtımı konusunda yaşanan en önemli sorunların başında tanıtım faaliyetlerinin karmaşık ve düzensiz bir yapıya sahip olması ve koordinasyon eksikliğinin geldiği belirtildi. Tanıtmaya ayrılan kamu ve özel sektör bütçe miktarının, genel olarak yeterli olduğu ancak bu bütçelerin yerinde ve etkin kullanımı konusunda zaman zaman aksaklıklarla karşılaşıldığı ve bu alanda bir koordinasyona ihtiyaç olduğu belirtildi.
‘Kamu kuruluşları birbirinden habersiz tanıtım faaliyetleri yürütüyor’
Raporda Türkiye’de ülke tanıtımı için kaynak kullanan tek kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı olmadığı belirtildi. Başbakanlık Tanıtma Fonu başta olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları gibi kamu kurumlarının yanı sıra TOBB, TURSAB ve benzeri yarı kamusal kuruluşlar ve bir takım özel sektör kuruluşlarının da tanıtım için kaynak kullandığı ve birbirlerinden habersiz tanıtım faaliyetleri yürüttüğü ifade edildi. Belirli bir strateji ve eylem planı olmadan ve birbirinden habersiz bir şekilde birçok kurum ve kuruluş tarafından yürütülen tanıtma faaliyetleri için kullanılan kaynakların heba olmaması ve yürütülen faaliyetlerin etkinliğini sağlamak için güçlü bir koordinasyon gerektiğine vurgu yapıldı.
Tanıtma da koordinasyon ‘Tanıtma Genel Müdürlüğü’nde olmalı
Raporda Türkiye’nin tanıtımında koordinasyonu yürütmesi gereken kuruma da işaret edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün halihazırda yurt dışında 41 ülkedeki 46 Kültür ve Tanıtma Müşavirliğiyle Türkiye’nin kültürel ve turistik tanıtımını yürüttüğü belirtildi. Genel Müdürlüğün yıllar içinde edindiği kurumsal bilgi, kapasite ve operasyonel kabiliyeti dikkate alındığında tanıtımdaki koordinasyonun sağlanmasında temel aktör olarak görevlendirilmesinin yerinde olacağı ifade edildi.
Yorumlar
Zafer Cengiz
11 Eylül 2018, Salı 01:03
H.Ferit Volkan
10 Eylül 2018, Pazartesi 12:37
Adnan Hasturk
09 Eylül 2018, Pazar 10:00
+ Yorum Yaz