Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili çarpıcı özeleştiriler

Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili çarpıcı özeleştiriler
08 Eylül 2018, 14:45
Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım faaliyetleriyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Tanıtım bütçesinin kullanımından tanıtımdaki başıboşluğa kadar birbirinden önemli özeleştiriler getirildi. İşte detaylar….

Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınladığı faaliyet raporunda Türkiye’nin tanıtımı konusunda yaşanan en önemli sorunların başında tanıtım faaliyetlerinin karmaşık ve düzensiz bir yapıya sahip olması ve koordinasyon eksikliğinin geldiği belirtildi. Tanıtmaya ayrılan kamu ve özel sektör bütçe miktarının, genel olarak yeterli olduğu ancak bu bütçelerin yerinde ve etkin kullanımı konusunda zaman zaman aksaklıklarla karşılaşıldığı ve bu alanda bir koordinasyona ihtiyaç olduğu belirtildi.

‘Kamu kuruluşları birbirinden habersiz tanıtım faaliyetleri yürütüyor’

Raporda Türkiye’de ülke tanıtımı için kaynak kullanan tek kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı olmadığı belirtildi. Başbakanlık Tanıtma Fonu başta olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları gibi kamu kurumlarının yanı sıra TOBB, TURSAB ve benzeri yarı kamusal kuruluşlar ve bir takım özel sektör kuruluşlarının da tanıtım için kaynak kullandığı ve birbirlerinden habersiz tanıtım faaliyetleri yürüttüğü ifade edildi. Belirli bir strateji ve eylem planı olmadan ve birbirinden habersiz bir şekilde birçok kurum ve kuruluş tarafından yürütülen tanıtma faaliyetleri için kullanılan kaynakların heba olmaması ve yürütülen faaliyetlerin etkinliğini sağlamak için güçlü bir koordinasyon gerektiğine vurgu yapıldı.

Tanıtma da koordinasyon ‘Tanıtma Genel Müdürlüğü’nde olmalı

Raporda Türkiye’nin tanıtımında koordinasyonu yürütmesi gereken kuruma da işaret edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün halihazırda yurt dışında 41 ülkedeki 46 Kültür ve Tanıtma Müşavirliğiyle Türkiye’nin kültürel ve turistik tanıtımını yürüttüğü belirtildi. Genel Müdürlüğün yıllar içinde edindiği kurumsal bilgi, kapasite ve operasyonel kabiliyeti dikkate alındığında tanıtımdaki koordinasyonun sağlanmasında temel aktör olarak görevlendirilmesinin yerinde olacağı ifade edildi.

Yorumlar
Zafer Cengiz
11 Eylül 2018, Salı 01:03
Evet.. Yıllardır sürdürülen milli tanıtma faaliyetlerinden herkes şikayetçi olsa da.. Bu durumu dile getirmek teşhisleri güzel bir gelişmedir AMA Tedavi için elbette yeterli değildir! Ulusal koordinsayon ve uygulama prensiblerinin belirlenmesi de niyet edilip de bir türlü yapılamayan #StratejikHAMLE içinde sadece önemli bir eksikliktir! #TurizmdeÇÖZÜM
H.Ferit Volkan
10 Eylül 2018, Pazartesi 12:37
Alkislamak lazim bu teshisi Yillardan beribcozelemeyen onemli konulardan bir İdil. Sayin Bakanimizi kutlamak lazim. Sektorun icinden gelen Saygin kisiligi ile SnErsoy Basararili olacak ve Turizm'in eksiklikleri tabii Sn Cumhurbaskanimizin destekleriylecozecegine inaniyorum.
Adnan Hasturk
09 Eylül 2018, Pazar 10:00
Nihayet
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha