Türkiye’de yılda yaklaşık 400 bin ton atık halı çöpe gidiyor. Bunun 10 bin tonunu otel halıları oluşturuyor. Türk mühendisler atık halıların ekonomiye kazandırılması için atık halı geri dönüşüm girişimi Hagelson'u kurdu. 1 yıl içinde 29 otelden 84 ton halı toplayan girişimci mühendisler ürettikleri makineyle halılardaki zararlı plastiği dönüştürerek ekonomiye kazandırdı. Plastikler otomobillerde ve elektronik akşamlarda plastik parça olarak kullanılıyor. Hagelson'un kurucusu Soner Alayurt geliştirdikleri proje sayesinde otellerin atık halıyı ne yapacağını düşünme derdinden kurtulduğunu söyledi. Otellere topladıkları atık halıların dönüştürülmesiyle ne kadar zararlı gazın doğaya salınımının engellendiği gibi farklı rakamların yer aldığı sertifika verdiklerini belirten Alayurt, otellerin bu sertifikayı misafirlerinin görebileceği alanlara asarak müşterilerinden puan topladığına dikkat çekti.
2014 yılında Polimer Mühendisliği bölümünden mezun olan Soner Alayurt, plastiklerin geri dönüşümü üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu hammaddesinde plastik kullanılan atık halıların da geri kazanılabileceğinden yola çıkarak İTÜ Teknopark bünyesinde Hagelson’u kurduklarını söyledi. TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle geliştirdikleri projeyle atık halıları dönüştüren makina ürettiklerini belirten Alayurt, Yalova Sanayi Sitesinde 400 metrekare kapalı alanda kurdukları tesisle atık halı dönüşüm işine başladıklarını ifade etti.
Otellere ‘Çevresel fayda sayacı’ sertifikası veriliyor
Önce en çok atık halının çıktığı yerlerden birisi olan otellere yöneldiklerini belirten Alayurt, halı değişimi yapan 5 yıldızlı bir otelden ortalama 3 ton atık halı çıktığını belediyelerin bu atıkların bertarafı için nakliye, hamaliye gibi ücretler istediğini söyledi. Hagelson olarak otellerden hiçbir ücret talep etmeden kendi ekip ve araçlarıyla halıları teslim aldıklarını belirten Alayurt bu halıları Yalova’daki tesislerinde makinede ayrıştırdıklarını ve plastik parça üreten firmalara gönderdiklerini belirtti. 1 yıl içinde 29 otelden 84 ton atık halı topladıklarını belirten Alayurt, projenin oteller için en cazip taraflarından birinin verdikleri sertifika olduğunu ifade etti. Alayurt, “ Otellerden ne kadar atık halı toplamışsak bu dönüşümün çevresel faydalarını rakamlarla anlatan Halı Geri Dönüşüm Programı Çevre Fayda Sayacı adlı Türkçe ve İngilizce sertifika hazırlıyoruz. Bu sertifikada su, karbon, zararlı gaz ve enerji miktarıyla ilgili rakamlara yer veriyoruz. Oteller için bu sertifika çevreci imaj açısından büyük öneme sahip” diye konuştu.
Turizm Ajansı ve Hotel Dergisi sizi yüz binlerce otel profesyoneline ulaştırıyor
Oteller diğer atıkları için de destek istiyorlar
Soner Alayurt atık halı için temasa geçtikleri otellerin pet şişe, atık yağ, nevresim atıkları gibi farklı ürünlerin dönüşümü için de kendilerinden destek istediğini belirterek otellere komple atık yönetimi hizmeti vermek için de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Alayurt, halılarını değiştirmek isteyen otellerin eski halıları için kendilerine internet sitelerindeki (http://www.hagelson.com) iletişim numaralarından ulaşabileceğini de söyledi.
500 metrekarelik halı dönüşümünün faydaları…
Alayurt’un verdiği bilgiye göre sadece 500 metrekarelik halı dönüşümüyle 12 metreküp çöp alanı temiz kalıyor, 29 metreküp su kirlenmekten kurtulurken 2,2 ton karbondioksit salımı engelleniyor, 7,2 evin 1 aylık enerjisi kazanılıyor. 500 metrekarelik atık halıdan yaklaşık 400 kilogramlık plastik ham madde üretilebiliyor. Alayurt, önümüzdeki 4 yıldaki hedeflerini şöyle açıkladı: “ 151 bin metreküp suyu kirlenmekten kurtarmayı, 53 bin metreküp çöp alanın temiz kalmasını sağlamayı, bin 564 evin 1 yılda harcayacağı enerjinin kazanılmasını sağlamayı hedefliyoruz.”