Diyanet tarafından düzenlenen Hac kurasında, bu sene hacca gitmek için başvuran 2 milyon hacı adayından 80 bini kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Adı çıkan hacı adayları, Hacca Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi'ni kendileri internet sitesinden veya müftülüklere müracat ederek temin ediyor. Ardından kutsal topraklara Diyanet veya acenta arasından tercihini belirliyor. Bakanlar Kurulu kararıyla hacı adayları için Diyanet'e yüzde 60, acentalara da yüzde 40 kontenjan ayrılıyor.
Sadece bir kaç saat süre
Acenta kontenjanı dolduğunda geriye kalanlar Diyanet kontenjanına dahil ediliyor. Sistem açılır açılmaz birkaç saatte kontenjanların dolmasından şikayet eden acenta şirketleri, bazı şirketler binlerce kayıt yaptırabilirken kendilerine gelen müracatları kaydedemediklerinden şikayet ediyor.
Kayıt yaparken hata veriyor
Yeni Şafak Gazetesi’nden Fatih Özkanoğlu’na sistem ile ilgili sorunları dile getiren Forum Turizm sahibi Mustafa Yıldırım, “3 Mart'ta başlayan kayıt süresi 13 Mart'a kadar sürüyor. İşletmemizle gitmek isteyenlerin müracaatlarını sisteme girmeye çalıştığımızda sürekli hata veriyor. Bu sene 35 başvurudan sadece 12'sini kaydedebildik” dedi.
Sistem sorunlu vakit kaybediyoruz
İspa Tur yetkilisi Hilmi Karaduman, “08.30'dan 10.00'a kadar Diyanet'in sitesine giremedim. 30 başvurunun 20'sini girdim. Saat 11.00'de de doluluk nedeniyle sistem kapatıldı” bilgisini verdi. Bereket Turizm yetkilisi Ünal Aytekin de, “Sitenin açılması, cebe şifrenin gelmesi için çok vakit kaybediyoruz. Binlerce farklı bilgisayardan aynı anda kayıt yapan şirketler ayrıcalık kazanıyor. Sabah 30 müşteri geldi, 3'ünün kaydını yapabildim” şeklinde konuştu.
Haksız rekabet önlensin
Mustafa Yıldırım, “Bazı şirketlere el altından kura sonuçları servis ediliyor. O şirketler hacı adaylarını arayıp işletmemizi tercih edin baskısı yapıyor. Bu nedenle biz 35 başvuruyu tamamlayamadan, bazı şirketler binlerce kayıt yapıyor” dedi. Ayrımcılık ve haksız rekabetten rahatsız olduklarını dile getiren Karaduman, “Her sene güvenlik sorusu değişiyor. Bazı şirketlere soruların önceden verildiğini düşünüyorum. Bu sayede süre kazanarak yüzde 40'lık kontenjandan büyük pay kapıyorlar” iddiasında bulundu.
Kontenjan kalksın
Acentalar çözüm için şu önerilerde bulunuyor: Müftülüklerin kesin kayıt belgesi vermesi kaldırılsın. Çünkü bu durumda bazı şirketler ile müftülük yetkilileri arasında özel anlaşmalar yapılıyor. Hacı adayının kayıt şifresini alan bazı acentalar, elindeki kayıtları başka şirketler pazarlamaya çalışarak ranta dönüştürüyor. Bunun yerine kurada çıkan hacı adayı Diyanet veya istediği şirkete giderek kesin kaydını yaptırsın. Kontenjan sınırlaması da kaldırılarak hacı adayının istediği şirketi tercih etme hakkı tanınsın.