Yerli yapay zeka saldırılara geçit vermiyor

Yerli yapay zeka saldırılara geçit vermiyor
08 Ocak 2025, 09:00
USOM, yerli yapay zeka teknolojisiyle son bir haftada 64 bin oltalama saldırısını engelledi ve 282 milyon zararlı erişim isteğini durdurdu.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), son bir haftada 282 milyon zararlı erişim isteğini engelleyerek önemli bir başarıya imza attı. Yerli yapay zeka teknolojisiyle gerçekleştirilen çalışmalarda, vatandaşları hedef alan 64 bin 115 oltalama saldırısına ait alan adı erişime kapatıldı.

Kritik altyapılar koruma altında

USOM’un yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Türkiye’deki kritik kurum ve kuruluşlara yönelik tehditler ve zafiyetler düzenli olarak analiz ediliyor. Zararlı bağlantılar tespit edildikten sonra yapılan incelemelerle bu bağlantılara erişim engelleniyor. Bu sayede internet kullanıcılarına yönelik saldırıların büyük bir kısmı önlenmiş oluyor.

Haftalık analizler ve sonuçlar

USOM’un raporlarına göre, 2013 yılından bu yana 424 binden fazla zararlı bağlantı tespit edilerek erişime kapatıldı. Sadece son bir haftada, 282 milyon zararlı erişim isteği durduruldu. Ayrıca, 838 binden fazla web sitesi taranarak güvenlik açıkları belirlendi ve gerekli önlemler alındı.

Yerli yazılımlarla siber güvenlik sağlanıyor

USOM’un geliştirdiği yerli yazılımlar arasında yer alan Kasırga, haftalık 130 tarama gerçekleştirerek 285 farklı porttaki zafiyetleri tespit ediyor. Bu taramalar sayesinde kritik altyapılarda olası riskler önceden belirlenerek müdahale ediliyor. Yerli ve milli teknolojiler, Türkiye’nin siber güvenlik altyapısının güçlendirilmesinde kilit bir rol oynuyor.

7/24 kesintisiz koruma

USOM bünyesinde görev yapan Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME), 7 gün 24 saat aktif çalışarak Türkiye’nin siber sahasını koruyor. Anlık taramalarla milyonlarca IP adresi analiz ediliyor ve güvenlik açıklarına karşı proaktif tedbirler alınıyor. 2024 yılı itibarıyla yapılan taramalarda 15 bin 330 siber güvenlik açığı tespit edilerek ilgili kurumlara gerekli bilgilendirme yapıldı.

Yapılan bu çalışmalar, Türkiye’nin siber güvenlikteki kapasitesini artırarak hem bireysel kullanıcıları hem de kritik altyapıları olası tehditlere karşı koruma altına almayı hedefliyor.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha