Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, TBMM’de yaptığı konuşmada, Seyfe Gölü ve çevresindeki altın madenciliği faaliyetlerinin doğaya verdiği zararları gündeme taşıdı. Ramsar ve Bern Sözleşmeleri kapsamında korunan bu sulak alan, altın arama çalışmaları nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Uluslararası koruma statüsü daraltıldı
Seyfe Gölü, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından birine ve yaklaşık 200 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Ancak, 14 Eylül tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla bölgenin koruma alanı daraltıldı. Metin İlhan, bu kararın doğal yapıyı tehdit ettiğini ve bölgenin ekolojik dengesini bozduğunu belirtti.
Madencilik su kaynaklarını tüketiyor
Altın madenciliği faaliyetleri, yoğun su kullanımı ve çevresel kirlilikle dikkat çekiyor. İlhan, bu durumun hem doğal yaşamı hem de bölgede yaşayan 200 bin kişinin geçim kaynaklarını tehdit ettiğini söyledi. Ayrıca, tarım ve hayvancılık için gereken su izinlerinin verilmemesine karşın, maden şirketlerine ruhsat sağlandığını ifade etti.
Doğa turizmi riske atılıyor
Seyfe Gölü ve çevresi, doğal güzellikleriyle turizm açısından önemli bir potansiyele sahip. Uzmanlar, ekoturizmin bu bölgede yaygınlaştırılabileceğini ancak madencilik faaliyetlerinin bu potansiyeli ortadan kaldırabileceğini vurguluyor. İlhan, Türkiye’nin çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine uygun adımlar atması gerektiğini belirtti.
Kırşehir doğasına sahip çıkıyor
Metin İlhan, Seyfe Gölü’nün korunması için mücadele edeceklerini ifade ederek, “Kırşehir sahipsiz değildir” dedi. Çevre ve doğa dostu politikaların önemine dikkat çeken İlhan, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir bir gelecek için daha duyarlı olunması gerektiğini dile getirdi.
Doğal yaşamın korunması, sadece Kırşehir için değil, Türkiye’nin ekoturizm geleceği için de büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanlığı seviyesinde turizmin sürdürülebilirliği dile getirilirken eş zamanlı bu doğa katliamının yapılası dikkatleri çekti. Seyfe Gölü’nün korunması adına adımlar atılması bekleniyor.