Rusya’da pandemi nedeniyle krize giren otel ve restoranlar, kısıtlamaların kalkması ile artan personel talebi yüzünden 2021 yılında önemli bir işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.
Personel ihtiyacı iki kat arttı ama başvuru sayısı düşüşte
Ocak-Eylül döneminde otel, restoran ve kafeleri kapsayan HoReCa segmentindeki personel talebi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iki katından fazla artış gösterirken, öte yandan açık pozisyonlar için başvuranların sayısında sürekli bir düşüş kaydedildiği açıklandı.
54 bin 500 boş pozisyon
Rusya’nın en büyük iş ilanları hizmeti veren şirketlerinden HeadHunter’a göre HoReCa segmentindeki işverenler Ocak-Eylül ayları arasında 54 bin 500 boş pozisyon teklif ederken, perakende alanındaki personel talebi de yüzde 55 artarak 883 bin 600 yeni açık pozisyona ulaştı.
Aynı zamanda dokuz ay boyunca Rusya genelinde bu segmentlerde işgücü rekabetinde büyük düşüş gözlemleyen HeadHunter, HoReCa’da işgücü rekabetinde yüzde 65 (koltuk başına iki kişi), perakendede yüzde 23 (koltuk başına bir kişi) oranlarında düşüş kaydetti.
HeadHunter Analitik İş Çözümleri Departmanı Direktörü Natalya Danina, perakendede çeşitli nedenlerle her zaman kronik bir personel sıkıntısı olduğunu açıklarken, ancak inşaat, nakliye, lojistik ve HoReCa’nın bu sorunla sadece 2021 yılında karşı karşıya kaldığını vurguladı.
“Şu an en şiddetli personel sıkıntısı otel ve restoranlarda yaşanıyor. Salgının ilk dalgasının zirvesinde, Mayıs 2020’de işe alımların dondurulması ve birçok işten çıkarmadan sonra mevcut durumda bir pozisyon için yapılan iş başvurularında 1.7 özgeçmiş sayısı kaydediyoruz” diyen uzman, daha önce bu alandaki herhangi bir pozisyon için en az 16 farklı özgeçmiş alındığını ifade etti.
St. Petersburg’daki Helvetia Oteli’nin Genel Müdürü Yunis Teymurkhanlı, personel sıkıntısıyla ilgili durumun son beş yılın en kötüsü olduğunu doğrularken, özellikle göçmen kıtlığı nedeniyle otellerde kat personeliyle birlikte yardımcı işçiler, temizlikçiler, yıkayıcılar, bagaj işleyicileri gibi otel personelinin yüzde 60’ını oluşturan pozisyonlarda büyük sorun yaşandığını vurguladı.
Rusların kural olarak bu pozisyonlarda daha önce çalışmak istemediğini ifade eden Teymurkhanlı, göçmen sayısının azalmasıyla personel sıkıntısının zirveye ulaştığını söyledi.