Turizm tesislerinde, temizlikle ilgili karşılaşılan en önemli sorunlardan birini de “toz” oluşturuyor. ISSA (Uluslararası Sıhhi Malzeme Birliği) tarafından yapılan bir araştırmaya göre bir tesisteki tozun yüzde 94’ü yaya trafiğiyle geliyor. 20 gün içerisinde, günde ortalama 1000 kişinin uğradığı bir binaya 11 kg’lık toz girebiliyor ve bu tozun sadece 1 kilogramını temizlemek 1000 Euro’dan fazlaya mal olabiliyor.
Alman temizlik devi Kärcher, önleyici temizlik ile tozun tesise girmeden durdurulmasının, içeride daha az temizlikle sonuçlanacağının altını çizerek bazı ipuçları öneriyor.
Önleyici temizlik nedir?
Binanın önünün süpürülmesi içeriye giren tozun miktarını yüzde 66’ya kadar azaltıyor. Tozu dışarıda tutmak, tesis içinde daha az temizliğe ihtiyaç duyulması anlamına geliyor. Ayrıca tesiste zaman, emek ve maliyet açısından da tasarruf sağlanıyor. Dolayısıyla dışarıda süpürme ve giriş temizliği programını hayata geçirmek oldukça önemli. Tesise girişin veya bar, restoran gibi halka açık alanların temizliği, tozun binanın daha da içlerine girmesini durduruyor; böylece alanın görüntüsünün temiz olmasını sağlıyor.
Önleyici temizlik için hangi ekipmanlar gereklidir?
Önleyici temizlikte, dışarısı için süpürücüler ve/veya basınçlı yıkama makineler ve uygun dış ve iç alan gırgırları kullanılabilir. İç alan temizliği için elektrikli veya akülü süpürgeler, nemli veya yapışkan kirler için ıslak paspaslama sistemleri tercih edilebilir. Bu makineler hem kompakt hem de daha az gürültülüdür, böylece temizlik esnasında misafirler rahatsız edilmemiş olur. Zaman zaman yüksek basınçlı temizleme makinesi ile deterjan kullanımı gerekebilir. Ancak genelde önleyici bakım çok az deterjan kullanıldığından veya hiç kullanmadığından olabildiğince çevrecidir.
Unutmayın, bu temizlik döngülerine düzgün şekilde uymak, fark yaratmanıza ve farkı görmenize yardımcı olur. Temizlik, bir zorunluluk değil mülk değerinizi yüksek tutmak için bir varlık yönetimidir