Bağlıkaya: Aracı kurumlar vize randevularını kendi kurdukları acentalara tahsis etmiş

Bağlıkaya: Aracı kurumlar vize randevularını kendi kurdukları acentalara tahsis etmiş
06 Mayıs 2024, 18:15
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya Türk vatandaşlarının Schengen vizesiyle ilgili yaşadığı sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya Cüneyt Özdemir'in CNN Türk'te ekrana gelen 5N1K programına katılarak Türkiye'nin yaşadığı vize sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Vize sorunu insanlık sorununa dönüştü, acentalarımız iş yapamaz hale geldi

Türk vatandaşlarının seyahat hakkının engellendiğini ve durumun artık bir insanlık sorununa dönüştüğünü ifade eden Bağlıkaya, "Seyahat acentalarımızı neredeyse iş yapamaz duruma getiren sorunun bir an evvel çözüme ulaşmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Aracı kurumlar randevuları kendi kurdukları acentalara tahsis etmiş

2023’ün ortalarından beri yaşanan vize randevusu alamama sorununun halen devam ettiğini ifade eden Bağlıkaya şöyle konuştu: “Gecenin yarısında bir kota açıyorlar. O kotayı kim kaparsa, kim internetten oraya ismini yazdırırsa onlar randevu alabiliyor. Randevu sıkıntısı had safhada. Ancak aracı kurumların kendi acenteleri vasıtasıyla başvuru yaparsanız randevu alma imkanını oluyor. Yani aracı kurumlar bu randevuları kendi kurdukları acentelere tahsis etmişler. Şu anda 80 euro vize, 40 euro da randevu ücreti var. Biliyorsunuz bu randevu paraları geri iade edilmiyor. Avrupa Birliğinin yayınladığı 2022 verilerine göre vize randevularının yüzde 85’ine vize verilmiş gibi görünüyor ancak vizeye müracaat ayrı başarı. Biz sadece müracaat edip vize alanların oranını biliyoruz ama müracaat edenlerin oranına ilişkin bir kayıt yok.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı müdahaleleriyle çözüme kavuşabilir

TÜRSAB’a üye acentelerden elde ettikleri verilere göre vize almak isteyenlerin yalnızca yüzde 15’ine vize verildiğini anlatan Bağlıkaya, “Müracaat alınmadığını ve sektörün ciddi bir sıkıntı içinde olduğunu belirtti. Bunun çözümü seyahat acentelerinin gücünü ve boyunu çok aşan bir iş. Ancak Dışişleri Bakanlığı’nın ve Cumhurbaşkanlığı’nın müdahaleleriyle çözüme kavuşabilir. Önceleri güvenlik sorunu olarak lanse edilen şey artık yavaş yavaş bir insanlık sorununa dönüştü. İnsanların seyahat özgürlüğü elinden alınıyor. Üst düzey bürokratlara, akademisyenlere, sanatçılara, sağlık amaçlı gidenlere de ayrıcalık tanınmıyor. ”

Yorumlar
Cengiz Şaylan
10 Mayıs 2024, Cuma 11:07
Türsab kötü. niyetli kişi ve kuruluşları ihraç etme hakkına sahiptir. Nasıl bir acenta şikayet edilip belgesi iptal ediliyorsa bunların sahip olduğu Acenta belgeleri de iptal edilmelidir.
Mehmet saglam
08 Mayıs 2024, Çarşamba 11:33
Tursab neden topu taç a atıyor .kendisi bir resmi örgüt. Degilmi .ve acentalarda onun üyeleri.neden acentalalrini orgutleyip protesto boykot vize ofisleri iş engellemesi gibi şeyleri acentalari ni orgutleyip yapmıyor .tabi topu taç a atmak kolay sen niye varsın ve bizden neden bukadar aidat alıp hiç bir işe yarmaiyorsun tursab.
Mustafa Raşit Ayhan
07 Mayıs 2024, Salı 02:10
Temel sorunlardan en önemlisi seyahat acentelerine bir türlü yeşil pasaport verilmesinin sağlanamasıdır. Zira belli kriterler getirilerek bu sağlanabilse seyahat acenteleri görevlerini rahat yapabilecek bir duruma geleceklerdir. Bunun için de artık Sayın Bağlıkaya ile Sayın Ersoy'un aralarındaki anlaşmazliğı çözerek Sayın Şimşek ile birlikte bu konuyu biran önce çözmelidirler zira sektör bu bekleyiş içindedir. Saygılar
Ali Demir
07 Mayıs 2024, Salı 01:09
AB elçiliklerini bu konuda, sınırdışı edilebilir duruma geldiklerini belirtmeden, bu sorun çözülmeyecektir. TC vatandaşlarına, vizeyi siyasi fahişelik olarak kullandıkları Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgi dahilinde. Neyi bekliyor daha?
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha