Turizmdatabank’ın araştırmasına göre, 2025’in Ocak-Eylül döneminde Türkiye genelinde yeni otel ve yenileme yatırımlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Geçen yıl aynı dönemde 3 bin 504 olan yatırım sayısı, bu yıl yüzde 68 azalarak bin 122’ye geriledi.
Turizmin başkentlerinde sert gerileme
En dikkat çekici düşüş, geçen yılın yatırım lideri olan Muğla’da görüldü. Antalya ve İstanbul’da ise yatırımlar daha da sert geriledi. Bu üç şehirdeki yavaşlama, sektörün genel yatırım iştahındaki zayıflamayı gözler önüne serdi.
Bazı şehirlerde artış gözlendi
Öte yandan bazı iller yatırımlar açısından ters bir trend gösterdi. Çanakkale, İzmir, Bursa, Konya ve Ordu’da otel yatırımları artış kaydederek sektörde pozitif bir ayrışma ortaya koydu.
Sektör temsilcileri uyarıyor
Sektör temsilcileri, yatırımlardaki keskin düşüşün finansman maliyetlerinin yükselmesi, enflasyonun yüksek seyretmesi, operasyonel giderler ve jeopolitik risklerle bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor. 2026 yılına ilişkin beklentiler ise hâlâ belirsizliğini koruyor.