İstanbul Turizm Derneği Başkanı Murtaza Kalender, dünyadaki uluslararası gerilimlerin Türkiye turizmini doğrudan etkilediğini ifade etti.
Kalender, son dönemde dünya genelinde yaşanan gelişmelerin Türkiye turizmini doğrudan etkilediğini belirterek, sektörün hızlı ve stratejik adımlar atması gerektiğini söyledi. Kalender, özellikle Orta Doğu’daki gerilim ve savaş ortamının turizme yansıdığını ifade ederek, “Bugün önlem almazsak yalnızca mevcut sezonu değil, gelecek yılın turizm potansiyelini de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Kalender açıklamasında, Türkiye’nin turizmde sürdürülebilir büyüme için yeni pazarlara açılması ve müşteri çeşitliliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, vize ve fiyat politikalarının yeniden düzenlenmesinin sektörün rekabet gücünü artıracağını belirtti.
Yeni pazarlar ve müşteri çeşitliliği şart
Kalender, Türkiye’nin önümüzdeki turizm sezonlarını güvence altına almak için müşteri çeşitliliğinin kritik olduğunu söyledi: “Eğer müşteri çeşitliliğini artırmazsak önümüzde gerçekten zor geçecek bir iki turizm sezonu olabilir. Çözüm oldukça açık: Sticker vize ücretlerini 100 dolar seviyesine çekebilirsek talebi ciddi şekilde artırabiliriz.”
Kalender ayrıca e-vize uygulamasının kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirterek, “Şu anda sadece Schengen, ABD ve İngiltere vizesi olanlara e-vize imkânı sunuyoruz. Bunu Körfez ülkeleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Çin ve Rusya’da aktif vizeleri olanlara ya da süresi dolmuş Schengen/ABD vizelerine sahip kişilere de tanıyabilirsek müşteri çeşitliliğini çok daha hızlı artırabiliriz” dedi.

Kültür turizminde rekabet gücü artırılmalı
Kalender, Türkiye’nin kültür turizmi alanında daha rekabetçi olması gerektiğini söyleyerek, “Müze ve kültürel destinasyonlara yönelik fiyat politikalarını gözden geçirmeliyiz. Özellikle makul fiyat ve paket uygulamalarıyla Türkiye’yi daha cazip bir destinasyon haline getirebiliriz” diye konuştu.
Hindistan’da Türkiye’ye yoğun ilgi
Kalender, Hindistan’da gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarını aktararak, “Yeni Delhi ve 6 farklı şehirde Türkiye’nin tanıtımına yönelik Roadshow ve SATTE Turizm Fuarı etkinlikleri büyük ilgi gördü. Özellikle MICE grupları, düğün organizasyonları ve lüks turizm segmentlerini Türkiye’ye yönlendirmek için verimli temaslar gerçekleştirdik” dedi.
Kalender, Hindistan’daki etkinlikler sırasında bölgede savaşın başladığını ve bunun turizme hızlı yansıdığını ifade ederek, “Bu gelişmenin hemen ardından birçok ülkeden iptaller gelmeye başladı. Özellikle Körfez ülkelerine yapılan uçuşların iptal edilmesi ve hava sahalarının daralması turizm hareketliliğini ciddi şekilde etkiledi” diye konuştu.
Savaş ve uluslararası gerilim turizmi zorluyor
Kalender, uluslararası gerilimin Türkiye turizmine etkilerini değerlendirerek, “Amerika, İsrail ve İran arasındaki gelişmeler sektörü doğrudan etkiliyor. İran’ın Türkiye’nin komşu ülkelerinden biri olması, bu sürecin etkilerini daha da artırıyor. Turistler artık daha yakın mesafedeki ülkeleri tercih ediyor” dedi.

Turizm sektörü için acil önlem çağrısı
Kalender, sektörün hızlı ve stratejik adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, “Havayollarının birçok destinasyona uçuş iptalleri ve Körfez bölgesi üzerindeki hava sahası kısıtlamaları nedeniyle turizm hareketliliği daralmış durumda. Eğer doğru önlemleri almazsak turizm açısından oldukça zor bir dönem bizi bekliyor olabilir” diye konuştu.
Kalender ayrıca, “Müşteri çeşitliliği sayesinde en azından turizmde üçüncü ve dördüncü çeyreği kurtarabilir ve 2027 turizmini de güvence altına alabiliriz. Son dakika satışları ülkemize kâr değil zarar getirecektir. Bu nedenle fiyat politikamızı şimdiden doğru şekilde belirlememiz gerekiyor” dedi.