Koronavirüs salgını sebebiyle tatilciler turları iptal ederken fatura turizmcilere çıkıyor. Tüketicilerin tatillerini iptal etmesi otellere ve havayollarına ön ödeme yapan tur operatörleri ve acentaları zor durumda bırakıyor.
Farklı ülkelerdeki turizmciler Mücbir sebep kaynaklı iptallerle ciddi zorluk yaşadıklarını belirterek 'Mücbir sebebin iptaller için değil tatil ertelemeleri için geçerli olmasını istiyor.
Rus Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova, hükümete başvurarak ilgili yasada değişiklik yapılarak rezervasyonların iptali yerine ertelenmesi şeklinde düzenleme yapılmasını istedi.
Rosturizm bu kapsamda tüketicilere de çağrıda bulunarak “Tatillerinizi iptal etmeyin, sonraki döneme erteleyin” dedi.
Almanya Seyahat Acenteleri ve Turizm Birliği de hükümete sunduğu bu öneri ile birlikte konuyla ilgili kampanya açtı.
#verschiebdeinereise (#posponerelviaje) başlıkları ile Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya ve diğer kanallarda başlatılan kampanya ile tüketicilere tatilinizi iptal etmeyin erteleyin deniyor.
Sektörün konaklama ve pazarlama kesimi de paket tur yasasında benzer bir düzenleme yapılarak "mücbir sebep"in iptal yerine erteleme şeklinde değiştirilmesini istiyor.
Yasada bu yönde yapılacak düzenlemenin sektörün bütün kesimleri için gerekli olduğu gibi tüketiciye de hiçbir hak kaybı getirmeyeceği belirtiliyor.
Sektör temsilcileri bu yönde yapılacak düzenleme için kamu yönetiminin devreye girmesi gerektiği, bunun için de yaşanan olağan dışı dönemde görülen yasada ivedi değişiklik yapılmasını istiyor.
Bu yönde meydana gelecek gecikmenin sektörün bütün kesimleri ile birlikte tüketicileri de zora sokabileceğine dikkat çekiliyor.(Turizm Gazetesi)