Kış Aylarında Beklenenden Fazla Hareketlilik
Türkiye kruvaziyer turizmi, 2026 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. ,
Ocak ayında İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Samsun limanlarına yanaşan 18 mega gemi ile toplam 28 bin 625 yolcu hareketliliği kaydedildi. Bu rakam, Türkiye’nin kruvaziyer destinasyonu olarak yalnızca yaz sezonuna bağlı kalmadığını ortaya koyuyor.
Camelot Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “Kış döneminde bile gözlenen bu yoğunluk, Türkiye kruvaziyer turizminin yılın tamamında tercih edildiğini gösteriyor. 3 milyon yolcu hedefi artık ulaşılabilir bir eşik” oalarak değerlendiriyor.
Limanlara göre yolcu dağılımı
Ocak ayında yolcuların büyük kısmını transit yolcular oluşturdu. Türkiye’den gemiye binen yolcu sayısı 1.704, başka ülkelere giden yolcu ise bin 696 oldu. İstanbul 12 bin 228 yolcu ile limanlar arasında liderliği aldı. İzmir 8 bin 858, Kuşadası 5 bin 519 ve Samsun 2 bin 20 yolcu ağırladı.
Geçtiğimiz yıl 19 limana uğrayan 1.375 gemi, toplam 2 milyon 138 bin 136 yolcuya hizmet vermişti. 2026’da hedeflenen 3 milyon yolcu, artan gemi trafiği ve genişleyen rotalarla destekleniyor.
Kruvaziyerde mevsimsellik algısı değişiyor
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki stratejik konumunun mega kruvaziyer gemilerinin rota planlamasında belirleyici olduğunu belirtti:
“Türkiye artık sadece yaz aylarının destinasyonu değil. Kış döneminde dahi yüksek yolcu hareketliliği, liman altyapımız ve İstanbul’un homeport potansiyeliyle birleştiğinde sektörde kalıcı bir büyümenin işareti.”
Ekonomik katkı ve transit yolcular
Ocak ayında 25 binin üzerindeki transit yolcu, liman şehirleri için yüksek ekonomik katkı sağladı. Yolcuların şehir turları, gastronomi deneyimleri, alışveriş ve kültürel programlara ilgisi yerel esnaf ve hizmet sektörünü doğrudan etkiliyor.
Çavuşoğlu, “Yeni dönemde hedef sadece yolcu sayısı değil; destinasyonla daha fazla etkileşim kuran ve şehir ekonomisine yüksek katkı sağlayan nitelikli bir yolcu profili oluşturmak” ifadelerini kullandı.
3 milyon yolcu eşiği kapıda
2025 yılında Türkiye, toplam yolcu sayısını 2,1 milyonun üzerine çıkarmıştı. 2026’da 3 milyon yolcu seviyesine yaklaşılması öngörülüyor. Artan mega gemi trafiği, genişleyen rota planlamaları ve uluslararası operatörlerin Türkiye limanlarına artan ilgisi, bu hedefi güçlendiriyor.
Uzmanlara göre, “Doğru altyapı yatırımları, güçlü tanıtım ve kamu-özel sektör iş birlikleri ile Türkiye kruvaziyer turizminde yeni bir seviyeye ulaşabilir. 3 milyon yolcu artık ulaşılabilir” görüşünü dile getiriyorlar.