Türkiye’nin sahil turizmiyle öne çıkan algısı, bu kez farklı bir deneyimle değişti.
Rusya’nın önde gelen tur operatörleri ve seyahat acentesi temsilcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TGA’nın organizasyonuyla Güneydoğu Anadolu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde inceledi. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ı kapsayan programda Rus heyet, bölgenin tarihî dokusu, inanç merkezleri ve gastronomi kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.
Kadim şehirlerde yoğun keşif
Rus turizm heyeti ilk olarak Gaziantep ve Şanlıurfa’daki tarihi merkezleri gezdi. Ardından Mardin’e geçen grup, Artuklu, Midyat ve Nusaybin ilçelerinde incelemelerde bulundu. Dara Antik Kenti, Mardin Müzesi, Deyrulzafaran Manastırı, Ulu Cami, Mor Yakup Kilisesi ve dar sokaklar heyetin en çok ilgi gösterdiği noktalar oldu.
Mezopotamya’da tarih yolculuğu
Programın Diyarbakır ayağında 3 bin yıllık geçmişe sahip Zerzevan Kalesi ziyaret edildi. Heyet ayrıca Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi ve Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ni de gezdi. Rus turizm temsilcileri, bölgenin çok katmanlı tarih yapısının kendilerini etkilediğini ifade etti.
“Tamamen farklı bir dünya” yorumu
Ziyaret sonrası değerlendirme yapan Rus tur operatörleri, Türkiye’nin bu bölgesinin beklentilerinin ötesinde olduğunu söyledi. Heyet, “Türkiye’yi sahil bölgeleriyle biliyorduk ama burası tamamen farklı. Çok daha derin bir kültür ve tarih var. Burası bizim için yeni bir keşif oldu” ifadelerini kullandı.
Yeni turizm rotası gündemde
Rus turizm heyetinin incelemelerinin ardından bölgenin yeni destinasyon olarak paket turlara dahil edilmesi için çalışma başlatılması bekleniyor.