Haberler

İstanbul’da konaklama alarmı: Turizm sezonu öncesi rakamlar el yakıyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından paylaşılan Mart 2026 verileri, megakentte tatil ve konaklama planı yapanları düşündürecek cinsten. TÜİK öncesi öncü gösterge kabul edilen rakamlar, sektördeki maliyet baskısının faturalara yansımaya başladığını kanıtlıyor.

İstanbul’da konaklama alarmı: Turizm sezonu öncesi rakamlar el yakıyor

Yaz sezonunun kapıda olduğu şu günlerde, İstanbul’un turizm ve hizmet sektöründen gelen son veriler piyasada hareketliliğe neden oldu.

İstanbul Ticaret Odası’nın yayımladığı Mart ayı Tüketici Fiyat İndeksi, şehir genelindeki fiyat artış hızının kesilmediğini ortaya koyarken, özellikle konaklama ve yeme-içme kalemlerindeki yükseliş dikkat çekici boyutlara ulaştı. Turizmin lokomotifi olan bu sektörlerdeki değişim, yaklaşan tatil dönemi öncesinde hem yerli hem de yabancı turistlerin bütçesini doğrudan etkileyecek bir tablo çiziyor.

Lokanta ve otel grubunda yıllık artış 

Yayımlanan güncel verilere göre, "lokanta ve oteller" grubunda fiyatlar sadece bir ay içerisinde yüzde 1,42 oranında artış gösterdi. Ancak asıl çarpıcı veri yıllık bazda ortaya çıktı; konaklama ve yeme-içme harcamalarındaki yıllık yükseliş yüzde 36 barajını aşarak rekor seviyelere yaklaştı. Şehir genelindeki toplam yıllık artışın yüzde 37,68 olarak gerçekleşmesi, hizmet sektöründeki fiyat baskısının genel enflasyonla paralel bir seyir izlediğini ve işletmelerin artan maliyetleri fiyat etiketlerine yansıtmak zorunda kaldığını gösteriyor.

Ulaştırma ve girdi maliyetleri fiyatları yukarı itiyor

Konaklama sektöründeki bu yukarı yönlü ivmenin arkasında yatan temel nedenler de raporda kendine yer buldu. Mart ayında yüzde 5,14 ile en yüksek artışın yaşandığı ulaştırma harcamaları, lojistik ve tedarik zinciri üzerinden dolaylı olarak otel ve restoran fiyatlarını tetikledi. Gıda fiyatlarındaki süreklilik arz eden yükseliş ve genel işletme giderlerindeki artış, turizm tesislerinin maliyet yapısını zorlarken; uzmanlar yaz aylarına yaklaşırken talep artışıyla birlikte fiyatlardaki bu tırmanışın sürebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Yorumlar (0)