Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, İzmir’de Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya birlik üyesi belediyelerin başkanları, temsilcileri ve belediye meclis üyeleri katıldı.
Geniş katılımla gerçekleştirilen oturumda yerel yönetimlerin karşılaştığı ortak sorunlar ele alınırken, birliğin bünyesindeki kurumsal yapılanmalar ve yeni dönem vizyonu üzerine konuşuldu.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, turizm bölgelerinde nüfusun mevsimsel olarak katlandığını hatırlatarak, "Muğla’nın nüfusu kışın 1 milyon, yazın ise 7 milyonu buluyor. Ancak biz merkezi bütçeden sadece 1 milyonluk nüfusa göre pay alıyoruz. Bu adil değil" dedi.
"Her şeyi merkeze toplarsanız başarı sağlayamazsınız"
Yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanmasına yönelik tartışmaları da değerlendiren Başkan Aras, "Dünya yerel yönetimleri güçlendirirken, bizde yetkilerin merkezileştirilmesi konuşuluyor. Bu yaklaşım çözüm değil. Yetkiyi verin, denetimini de yapın. Belediye meclislerine ve başkanlara güvenin. Bir kentin neye ihtiyacı olduğunu en iyi orada yaşayanlar bilir. Her şeyi merkeze toplarsanız başarı sağlayamazsınız" dedi.
Muğla’daki altyapı sorunlarına da değinen Başkan Aras, "Sürekli patlayan su boruları için yurt dışından 62 milyon Euro kredi bulduk. Biz bu krediyi geri ödemeye hazırız ama yatırım planına alınmadı" diyerek yetkililerden çözüm beklediklerini ifade etti.