Bahamalar Belgeleri kapsamında, iş adamlarından siyasi liderlere, dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce kişinin off - shore hesaplarını ortaya koyan belgeler dünya kamuoyuna sızdı. Söz konusu bu belgeler, 1990 – 2016 yılları arasında Bahamalar’da kayıtlı 175 bin 888 şirketle bağlantılı politikacı ve iş insanlarının bilgilerini içeriyor. Bu listede 10 Türk şirketi de yer alıyor.
Bahamalar Belgeleri’nde yer alan isimlerden biri de Viyana merkezli Gulet Turistik ve Magic Life Oteller zincirinin kurucusu Cem Kınay.
Cem Kınay’ın direktör olarak göründüğü 139148 sicil numaralı Turks General Partners Limited şirketi 17 Haziran 2005’te kuruluyor. Şirketin kuruluşuna Lennox Paton Corporate Services Limited aracılık ediyor. Belgelerde Cem Kınay’ın adresi Viyana, Avusturya olarak görünürken, mesleği otel müteahhidi olarak kaydedilmiş. 2008 yılına kadar yıllık aidatlarını ödemeyen şirket, kapatılma tehlikesiyle karşılaşınca Haziran 2008’de borcunu toplu olarak ödüyor. 29 Temmuz 2008’de şirketin belgeleri yeniden düzenleniyor ve faaliyet belgesi alınıyor. Sermayesi 50 bin dolar olan şirket 1 Ocak 2011’de kapatılıyor.
Cem Kınay ise Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği demeçte Bahamalar’da hâlâ aktif bir şirketinin olduğunu ifade ediyor. Kınay, “Turks General Partners, Avusturya kanunlarına göre kurulmuş olan, Viyana merkezli vakfına ait şirketlerden biri olduğunu” belirtiyor.
Kınay, “2005’te Karayipler’de başladıkları otel ve konut projeleri için kurdukları şirketlerin; Turks and Caicos Adaları, Bahama Adaları, Dominik Cumhuriyeti Adası, Kosta Rika ve Meksika’da öncelikle yatırım için uygun arsaların aranması ve uygun görülen yerlerde otel ve konut projelerinin geliştirilmesi hedefiyle kurulduğunu ve Turks and Caicos Adaları’nda, Dellis Cay Mandarin Oriental Hotel ve konut projesinin şirketin hayata geçirdiği ilk proje olduğunu ifade ediyor.
Interpol’un kırmızı bültenle aranan listesinde yer alıyor
Cem Kınay, ayrıca Interpol’un kırmızı bültenle arananlar listesinde yer alıyor. Interpol’un sitesindeki bültende, Kınay’ın Antiller’deki Birleşik Krallık toprağı Turks ve Caicos Adaları adli makamlarınca “rüşvet vermek” suçlamasıyla arandığı belirtiliyor. Suçlama 2009’daki bir soruşturma sırasında yöneltilmiş, hazırlanan soruşturma raporu, 18 Temmuz 2009’da onaylanmıştı. Rapordaki iddialara göre Kınay, şirketi Turks Ltd. üzerinden Turks ve Caicos Adaları’nın eski başbakanı Michael Misick’e, 2007 seçimleri öncesinde 500 bin dolar ödeme yaptı. Ödeme, Başbakan’ın kardeşi Chal Misick vasıtasıyla politik kampanyaya bağış adı altında gerçekleştirildi.
Günah keçisi ben seçildim
Michael Misick ve dönemin eski bakanlarının rüşvet almak suçlamasıyla yargılandığı dava devam ediyor. Kınay ise iddiaları reddederek olayı şöyle anlatıyor: “2008 ve 2009 yıllarında Turks and Caicos Adaları’nda siyasi bir belirsizlik ortaya çıktı. Bu süreçte Turks and Caicos adalarında yatırım yapan onlarca işadamı da başbakan Missick ile bağlantıları olduğu ve yolsuzluğa karıştıkları iddiasıyla suçlandılar. Ben de bu siyasi mücadelenin günah keçilerinden birisi olarak seçildim. Gerçekten masum ve haklı olduğum için, masum ve haklı olduğumu kanıtlayacağımdan eminim.” Öte yandan belgelere göre Cem Kınay, 14 Mayıs 2009’da yolladığı mektupta Mossack Fonseca’dan (Mossfon) yardım istemiş. Bu posta, soruşturma dosyası tamamlanmadan aylar önce Kınay’ın varlıklarını mahkemede cezai ve hukuki işlemlerden korumak için adım attığını gösteriyor. Kınay, Mossfon’la ilk başta Viyana ve Amerika’da faaliyet gösteren, Oğuz Serim ile ortak olduğu gayrimenkul şirketi The O Property Collection (OPC) üzerinden irtibata geçiyor. OPC Başkan Yardımcısı Emre Oral, 8 Mayıs 2009’da Mossfon’a gönderdiği elektronik postada, Cem Kınay’ın Panama merkezli özel bir vakfa ihtiyaç duyduğu, bu konuyu birkaç avukatlık bürosuyla görüşmek üzere 19 Mayıs 2009’da Panama’ya geleceklerini ve kendilerinden de görüşme talep ettiklerini belirtiyor.
Cem Kınay, 14 Temmuz 2009’da Mossfon’a yolladığı imzalı mektubunda, Türk kökenli Avusturya vatandaşı olduğunu belirterek şirketleri hakkında bilgi veriyor. Kınay, Panama ya da Bahamalar merkezli bir vakıf üzerinden varlıklarını yine bu ülkelerden birinde bulunan bir off - shore şirkete aktarmak istediğini ifade ederken bunun nedenlerini şöyle anlatıyor: “Birincisi miras. Henüz gelişim aşamasında olan ve halihazırda mevcut varlıklarımın düzgün denetlenmesi, yönetilmesi ve kendi belirlediğim hak sahiplerine düzgün dağıtılmasını istiyorum. İkincisi varlık koruma. Piyasa koşulları oynak. Varlıklarımı kontrol altına almak isteyen ya da diğer ülkelerde bana karşı yargı kararlarını uygulatacak finansal düşmanlarım olabilir.” Cem Kınay likit varlıklarını, yüzde 50 olan yatırım ortaklık paylarını ve ABD’deki şirketi üzerinden aldığı araziyi Panama ya da Bahamalar merkezli şahıs şirketine aktarmak isterken, diğer yandan OPC şirketinin de Panama/Belize ofisini açmayı talep ediyor.
Yapılan görüşmeler sonrası Kınay, ilk aşamada Belize’de karar kıldıklarını, herhangi bir değişiklikte kendileriyle irtibata geçeceklerini yazıyor. MossFon Trust’ın 2011 yılına ait müşteri listesinde Cem Kınay’ın da adının geçmesi gelirlerinin bir kısmını vakıf üzerinden buraya aktardığına işaret ediyor. Kınay, bu süreci ise şöyle anlatttı: “Bir yandan 2008 ekonomik krizi, diğer yandan bu sonu belirsiz siyasi kriz; kısa bir süre zarfında çeşitli diğer imkânları araştırmamız gerekliliğini, belki de Karayipler’deki işlerimizin merkezini Panama veya başka bir ülkeye de taşıyabileceğimiz seçeneklerini değerlendirmemiz ihtiyacını doğurdu. Ancak değerlendirmelerimiz sonucunda şirketlerimizin yapısında herhangi bir değişiklik yapmadık.” Kınay, şirketlerinin yapısıyla ilgili bir değişiklik yapmadığını belirtse de likit varlıklarını MossFon’a gönderdiği mektupta belirttiği gibi Belize ya da Panama’ya aktarıp aktarmadığı konusunda ise bilgi vermedi.