Haberler

Avrupa Türk Acentacılar Birliği: Erken rezervasyonlar iyi başladı, rekabet yükseliyor

Avrupa Türk Acentacılar Birliği (COOP TRR), Almanya’dan Türkiye tatiline yönelik talebin güçlü başladığını ancak Bulgaristan, Tunus ve Mısır’ın fiyat avantajıyla rekabeti sertleştirdiğini belirterek sektör temsilcilerine “fiyatları sabit tutun” çağrısı yaptı.

Avrupa Türk Acentacılar Birliği: Erken rezervasyonlar iyi başladı, rekabet yükseliyor

Avrupa Türk Acentacılar Birliği (COOP TRR), Türk kökenli seyahat acentalarının çatı kuruluşu olarak yeni sezon erken rezervasyon verilerini değerlendirdi. Birlik, pazarın genel olarak iyi seyrettiğini ancak rekabetin de belirgin şekilde arttığını belirtti. 

Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki binin üzerindeki acentayı temsil eden COOP TRR, Türkiye’de kendilerine yönelik “yalnızca gurbetçilere satış yapıyorlar” algısının doğru olmadığını vurgulayarak, Türkiye tatiline yönelik talebin Alman pazarında sezona güçlü bir başlangıç yaptığını ifade etti. Bulgaristan, Tunus ve Mısır, fiyat avantajıyla Türkiye için güçlü rakipleri olarak öne çıkıyor.

COOP TRR CEO’su Cumhur Sefer, Türk kökenli seyahat acentalarının yalnızca yurt dışında yaşayan Türklere değil, ağırlıklı olarak Alman müşterilere ve genel Avrupa pazarına hizmet verdiğini vurguladı. Sefer, “Başta Almanya’dakiler olmak üzere üyelerimizin hepsi Türkiye tatili uzmanıdır. Yıllardır Almanya pazarının ihtiyaçlarını bilen ve trendleri yakından takip eden profesyonelleriz. Türkiye'den bakıldığında yalnızca gurbetçilere satış yapıyormuşuz gibi bir algı var; bu doğru değil. Türkiye destinasyonunu başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın geneline satıyoruz ve Türkiye turizmine ciddi katkı sağlıyoruz” dedi.

Türkiye talep görüyor, rekabet var

Yeni sezon rezervasyonlarının iyi bir başlangıç yaptığını belirten Sefer, Türkiye’nin Almanya pazarında önemli bir talep gördüğünü ancak rekabetin arttığını söyleyerek şu bilgileri paylaştı: “Almanlar bu dönem Türkiye ile birlikte Bulgaristan, Tunus ve Mısır’a da yoğun şekilde rezervasyon yaptırıyor. Yunanistan, her yıl olduğu gibi istikrarlı bir ilgi görüyor. Bu yıl özellikle Mısır dikkat çekiyor. Önceki yıllarda yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle tercih edilmeyen Mısır, bu sezon beklentinin aksine daha çok talep alıyor. Bu üç ülke, fiyat avantajlarıyla Türkiye ile doğrudan rekabet halinde.”

Acentalarda temkinli bekleyiş

Öte yandan Almanya’daki seyahat acentaları, Türkiye tatili satışlarında yeni yılda daha temkinli. Bunun temel sebebi, geçen sezon erken rezervasyon döneminde yaşanan fiyat dalgalanmaları. 

Sefer, 2025’in olumsuz etkisini şöyle anlattı: “Sezonun başında verilen fiyatlar nisan-mayıs gibi daha da düştü. Bu durum hem acenteleri hem de erken rezervasyon yapan tüketicileri zor durumda bıraktı. Erken alanlar dezavantajlı hale geldi. Bu yıl da ‘buna benzer bir tablo yaşanır mı?’ endişesi mevcut.”

“Fiyat istikrarını koruyalım”

COOP TRR CEO’su Cumhur Sefer, Türkiye turizminin 2026’da da sağlıklı bir büyüme gösterebilmesi için fiyat istikrarının korunmasının şart olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: 

“Türkiye’nin Avrupa’daki rekabet gücü hala çok yüksek. Ancak fiyatların sezon içinde sürekli değişmesi güveni zedeliyor. Hem müşterilerin hem acentelerin mağdur olmaması için otelcilerimize çağrımızdır: Fiyatlarda sabit kalalım, istikrarlı olalım. Erken rezervasyonun mantığı müşteriyi ödüllendirmektir; onları dezavantajlı duruma düşürmeyelim.”

 

Yorumlar (0)