TÜİK’in Hanehalkı Bütçe Araştırması verilerine göre, 2024 yılında 27,1 milyon hanenin toplam harcaması içinde otel ve lokantaların payı yüzde 6,6 oldu. Bu oran, 2018-2019 dönemindeki seviyelerle aynı düzeyde kaldı. Geliri en yüksek olan hanelerde bu oran yaklaşık yüzde 8’e kadar çıktı.
Türkiye genelinde otel ve lokantalarda yapılan toplam harcamanın yüzde 47’si en yüksek gelir grubundaki (yüzde 20’lik dilim) haneler tarafından yapıldı. En düşük gelirli hanelerin payı ise yalnızca yüzde 3,8’de kaldı.
Tüketim harcamalarının türlerine göre dağılımında ise tek kişilik haneler, toplam harcamalarının yüzde 8,5’ini otel ve lokantalara ayırdı. Bu oran, çekirdek aile bulunmayan ve birden fazla kişinin yaşadığı hane gruplarında yüzde 12,1 ile en yüksek düzeye çıktı. Eşler ve çocuklardan oluşan hanelerde ise oran yüzde 6,4 olarak kaydedildi.
Otel ve lokantalarda yapılan aylık ortalama tüketim harcaması da önemli ölçüde arttı. 2024’te bu harcama, bir önceki yıla göre yüzde 107,2 artarak 1.434 TL’den 2.972 TL’ye yükseldi.