Türkiye'nin tatil ve konaklama rehberi: Neredekal.com

Türkiye'nin tatil ve konaklama rehberi: Neredekal.com
04 Haziran 2019, 10:29
Genç bir girişimcinin, hayalleri ve keşfetme arzusundan doğan Neredekal.com, aradan geçen 12 yılda Türkiye'nin önde gelen tatil ve konaklama rehberi olmayı başardı.

Türkiye'nin tatil ve konaklama rehberi Neredekal.com, turizm sektöründeki ağırlığını her geçen yıl artırıyor. Yıllık 30 milyondan fazla ziyaretçiden elde ettiği 3 milyonu aşkın çağrıyı ve 3,5 milyon yönlendirmeyi çalıştığı otel ve operatörlere ulaştıran şirket, konaklama sektörünün vazgeçilmez pazarlama kanallarından biri haline geldi.

Genç bir girişimcinin, hayalleri ve keşfetme arzusundan doğan Neredekal.com’u “hala genç olan” kurucusu Özkan Hacıoğlu ile konuştuk.

Türkiye turizminin önemli markalarından biri haline gelen Neredekal.com nasıl doğdu?

Kariyer.net'te bölgeler grup müdürü olarak çalışıyordum. Anadolu'daki tüm ofisler bana bağlıydı. Oldukça yoğun bir tempo içinde çalışıyor ve sürekli seyahat ediyordum. Bu seyahatlerimde de işlerden arda kalan zamanlarda, bulunduğum kentin insanını ve kültürünü tanımaya çalışıyordum. Beşeri ilişkilerde iyiyimdir; insanlarla konuşmayı severim. Bir müddet sonra kurduğum bu iletişimlerin beni beslediğini ve zenginleştirdiğini fark ettim.

Yine bir gün, iş için Antalya'ya seyahat ederken, havayolu şirketinin dergisinde bir seyahat rehberi gördüm. Uçaktan iner inmez, telefonla ulaşarak satın aldım. Ziyaretlerimi tamamlayıp Gaziantep’ten döndüğümde kitaplar masamın üzerindeydi. Kapağını açıp sayfalarını karıştırmaya başladığımda, bırakın görmeyi, adını bile duymadığım yüzlerce yer olduğunun fark ettim.

Gençtim, fakat hayatın hızlı akıp gittiğinin de farkındayım… Kitapta gördüğüm yerlerin birçoğuna gitmem gerektiğini düşündüm… Bu kararım doğrultusunda araştırmalar yapmaya başladım. Nasıl gideceğim, nerede kalacağım, orada nereleri görmem gerektiğini araştırırken, seyahat için bir sürü bilgiye ihtiyaç olduğunu ve bu konuda da ciddi bir eksiklik olduğunu hissettim. Bu fark ediş zihnimde, hem gezebileceğim, hem de ekmeğimi kazanabileceğim bir iş modelinin temellerinin atılmasına neden oldu. Ve 2006 yılının kasım ayında Kariyer.net'teki görevimden ayrılarak kendime yeni bir yol çizmeye karar verdim.

Gezmek için gerekli olan bilgi benim için ihtiyaçsa herkes için de ihtiyaçtır deyip, hem gezip göreyim, hem de edindiğim bilgileri, gezginler ve onları hedefleyen işletmeler için faydalı hale getirmenin yollarını aramaya başladım. Ve bu amaç doğrultusunda, 2007 yılının mart ayında Neredekal’ı kurarak çalışmalara başladım.

Hayal ettiğiniz gibi mi gelişti?

Hedefim, insanların bilmedikleri, öğrendiklerinde de muhakkak gitmek isteyecekleri yerleri göstererek, oralara potansiyel ve trafik yaratmaktı. Yani yönlendireceğimiz trafik ürünümüz, oralardaki oteller de müşterimiz olacaktı. Hedefim de ilk başta, ağırlıklı olarak küçük otelleri pazarlayan bir kanal olmaktı. Aslında işimizin alametifarikası olan bu düşünce halen geçerli ve bugün dahi gelirimizin de yüzde 70'ini oluşturmaya devam ediyor.

Sonra nasıl ilerledi?

Aslında ilk yıllarda, yaptıklarımızı ve yapmadıklarımızı anlatırsam süreci daha iyi anlatmış olacağımı düşünüyorum. Örneğin Antalya'nın doğusuna gidip Side'deki büyük otellere ulaşmak yerine, batısındaki, Çıralı, Olimpos, Adrasan, Kaş, Kalkan gibi küçük otellerin bulunduğu bölgelere yönelerek oralar için trafik yaratmaya çalıştık.

Bodrum merkez ya da Marmaris merkeze odaklanmak yerine, Datça Yarımadası’nda, Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü gibi yerleri tanıtmaya çalıştık.

Gittiğimiz bölgeler, tur operatörlerin radarına girmeyen yerlerdi. Bu sayede bize ihtiyaç duyan tesislere hızla ulaştık ve onları potansiyel müşterilerine ulaştırarak hatırı sayılı bir ziyaretçi trafiğine ulaştık.

Özetle hikayemiz böyle başladı…

Ardından çalıştığımız bölgelerin repütasyonunu artırmaya başlayınca, gelen talepler doğrultusunda ilk başta uzak durduğumuz o büyük otellere ve onları satan tur operatörlerine de trafik sağlayamaya başladık.

Tur operatörleriyle çalışma modeliniz nasıl?

Hemen hemen aklınıza gelen tüm büyük operatörlerle çalışıyoruz. Otellere yönelen trafiğimizi tur operatörünün web sitesi üzerindeki satış kanalına veya çağrı merkezine yönlendiriyoruz. Bu model de aşağı yukarı gelirimizin yüzde 20'sini oluşturuyor.

Ulaştığınız rakamlar hakkında bilgi verir misiniz?

Aslında bizim yaptığımız iş rekabet üstü. Ne yapıyorsunuz şeklindeki sorulara da, ne yapmadığımızı anlatarak daha kolay cevap verebiliyoruz.

Örneğin biz oda satmıyoruz, ama odasını satmak isteyen otelci ya da operatörün odalarını satmasına aracılık ediyoruz.

Kendi alanında Türkiye'de, açık ara en fazla ziyaretçi toplayan siteyiz. Türkiye'deki seyahat ağırlıklı siteler arasında da son on yıldır ilk beşin içindeyiz. Geçtiğimiz yıl 35 milyon civarında ziyaretçi aldık. Bu trafikten 3 milyon çağrı, 3.5 milyon civarında da yönlendirme üreterek çalıştığımız tesislere yönlendirdik.

Yönlendirdiğiniz trafiğin veya çağrının ne kadarının satışa döndüğünü ölçebiliyor musunuz?

Bizim işin iyi tarafı da kötü tarafı da yüzde yüz ölçümlenebilir olması. Örneğin bir televizyon reklamı verdiğinizde harcadığınız 100 liranın ne kadarının size gelir olarak geri döndüğünü ölçemezsiniz. Fakat bizim işimiz matematikle. Biz 100 birimlik trafik gönderdiğimizde karşımızdaki işletme gönderdiğimiz 100 birim trafikten ne kadarlık satış yaptığını ölçebiliyor. Yapılan kontrat yenilemelerinden de çok iyi biliyoruz ki, bizden trafik alanlar, ödediklerinin karşılığını aldığına emin ve bundan da memnuniyet duyuyorlar.

Satışa dönüşme oranları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gerçekleştirdiğimiz yönlendirmelerin satışa dönme oranı yüzde 2-3'ler seviyesinde. Bu oranları otel ve operatör de ölçebiliyor. Neredekal’dan gelen bir trafiğin kaç gün sonra yeniden geldiği, nihayetinde satın alma yapıp yapmadığı görülebiliyor. Bizi de bu verilerle oteller ve operatörler besliyor. “Sizden aylık bu kadar trafik aldık, karşılığında da şu kadar satış yaptık” diye geri dönüşler yapılıyor.

Gönderdiğimiz çağrıların da analizini yapabiliyoruz. Çağrıların satışa dönme oranı web sitesine yönlendirilen trafikten çok daha fazla. Çünkü telefonla arayarak bir insanla konuşma girişiminde bulunan kişi büyük oranda kararını vermiş oluyor. Otellere gönderdiğimiz her dört telefondan birisi rezervasyona dönüşüyor. Bu da seyahat sektörü için son derece iyi bir oran.

Neredekal.com’da kaç kişi çalışıyor?

48 aslan yürekle çalışıyoruz… Proje bazlı çalışanlarla ortalama 50 kişi diyebiliriz. İstanbul’daki merkez ofisimizin yanında Bursa'da da bir ofisimiz var. Orada yazılım ekibimizin bir kısmı çalışıyor.

Sistemimizin çekirdeğini yazılım, içerik ve pazarlama ekibi oluşturuyor. Ben de kuruluştan buyana bu ekibin başındayım. Alt katta ise Genel Müdür Yardımcımız Özkan Özbaş'ın yönettiği bir ekip var. Onlar da finansı ve operasyonu yönetiyorlar.

Yazılım ve teknoloji açısından ne kadar güncelsiniz?

Teknoloji şirketiyiz ve bana kalırsa işimizin en çok emek isteyen kısmı da burası. Kullandığınız cep telefonlarını düşünün, etrafınızdaki kaç kişi son 5 yıldır aynı telefonu kullanıyor? Biz de 2007'nin ilk gününde yazılım üretmeye başladık, hala da yazmaya devam ediyoruz…

Başladığımız 2007’nin mart ayı, aynı zamanda Steve Jobs’un, o muhteşem sunumuyla yeni nesil akıllı cep telefonunu hayatımıza soktuğu günlerdi. Biz de işimizi, telefon etme özelliği de olan bu küçük bilgisayarlara göre geliştirmeye devam ediyoruz. Çünkü aldığımız toplam ziyaretin yüzde 75'i mobil telefonlar üzerinden geliyor. Bu konuda vizyonel davrandığımızı düşünüyorum. Türkiye'de yerli seyahat siteleri içerisinde mobil uyumluluğunu tamamlayan ilk şirket biz olmuştuk. Yine seyahat sektöründe Türkiye’de ilk aplikasyonu da biz geliştirmiştik.

Destinasyonların tanıtımında da Neredekal.com’un etkisi her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Bu noktada nasıl bir hedefiniz var?

İnsanları ofislerinden, hayatlarını geçirdikleri kentlerden çıkarıp başka yerleri keşfetmeleri için motive etmeye çalışıyoruz. Bunu da herhangi bir ticari beklentiyle yapmıyoruz.

Örneğin Doğu Ekspresi'nin bu kadar popüler hale gelmesinin sebeplerinden biri de biziz. Benzeri bir örnek olarak Isparta'daki lavanta tarlalarını da verebilirim.

Öne çıkardığımız bazı destinasyonlarda para kazanabileceğimiz otel bile yok. Ama tatil denilen şeyin sadece konaklamadan ibaret olmadığının bilincindeyiz. Konaklama onun bir parçası. Otel, dinlendiğiniz, yemeğinizi yediğiniz, duşunuzu aldığınız, havuzuna girdiğiniz bir yerdir. Tatil ise bunların dışında, gezmek, görmek, keşfetmek, tatmak, fotoğraf çekmek ve anılar biriktirmektir…

Aslında destinasyon da pazarlıyorsunuz… Bu yönde size gelen talepler oluyor mu?

Bu konuda asıl görev yerel inisiyatiflere düşüyor. Önce onların elini taşın altına koyması gerekiyor. Biz yurdun her köşesini tanıtmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. İçerik ekibimiz o yerleri insanların gözlerine ve gönüllerine ulaştırmak için elinden gelen çabayı sarf ediyor.

Bir otel ne kadar sürede Neredekal.com’da görünür olabiliyor?

Bu müşterinin hızına bağlı aslında... Bir tesis bizimle iletişim kurduktan sonra, onu yayına almamız maksimum 1 gün sürüyor.

Sektördeki bilinirliliğiniz ne durumda?

Oteller bir tanıtım kanalı arayışına girdiklerinde Neredekal.com’la doğal olarak tanışıyorlar. Seyahat sektöründeki profesyoneller arasındaki bilinirliğimiz yüzde 98'ler civarında. Bunu üst seviyede tutmak için çalışmalara devam ediyoruz. Bunlar da genelde eğitim ve bilgilendirme çalışmaları şeklinde oluyor. Geçen yıl her ay bir tane olmak üzere toplam 12 konuşma yaptım. Bunların büyük bir kısmı, turizm sektöründeki dijitalleşmeyle ilgiliydi.

Sosyal medyada neler yapıyorsunuz?

Sosyal medya insanların birbirlerini takip ettikleri, birbirlerine özendikleri, birbirlerinden feyz aldıkları bir kanal. Tatil trendlerinde da büyük bir etkisinin olduğunun farkındayız. Tevazu göstermeye gerek yok; Türkiye'de seyahat alanında sosyal medya kanallarını en etkin şekilde kullanan şirketlerden biriyiz. Bu konuda ödüller de aldık. Bu ödüller de öyle hissiyat ve kanaatle verilen ödüller değil. Tamamen matematiksel analizlerle yapılan değerlendirmeler sonucu verilen ödüller.

Sosyal medyayı, markamızın etki alanını artırmaya gayret ettiğimiz ve insanları feyz aşamasındayken beslemeye çalıştığımız önemli bir alan olarak görüyor ve kullanıyoruz.

Yorumlar
Ferit Alkan
19 Ağustos 2019, Pazartesi 10:48
Şahsen ben Kabak Koyu ve Salda gölünü de ilk kez neredekal.com da okuduktan sonra ziyaret ettim.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha