Turizmde rekabet sıralamasında Türkiye'nin yeri şaşırttı

Turizmde rekabet sıralamasında Türkiye'nin yeri şaşırttı
06 Eylül 2019, 10:29
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iki yılda bir yayınladığı 'Turizmde Uluslararası Rekabet Edebilirlik Raporu 2019'u yayınladı. Son iki yılda turizmde hızlı bir ivme yakalayan Türkiye rekabet sıralamasında beklenen yükselişi yapamadı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’in “Turizmde Uluslararası Rekabet Edebilirlik Raporu yayınlandı. Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’in 140 ülkenin turizmdeki konumunu, ulaşım, çevre, altyapının da olduğu dört kategori ve 14 alt başlıktan oluşan durum için bir not verilerek endeks oluşturuluyor.

Türkiye sadece bir basamak yükseldi

Bu başlıklarla 140 ülkenin karşılaştırmalı olarak ele alındığı raporda Türkiye iki yıl önce 44. sıradayken bu yıl 1 basamak yükselerek 43. sırada yer aldı. Türkiye 2015 ve 2017 yıllarında dünyanın en rekabetçi 44’üncü turizm ülkesi olmuştu.

Rusya Türkiye'yi geçti

WEF raporuna göre Rusya 2015 yılında listenin 45. Sırada, Türkiye’nin arkasından gelirken şimdi 39. Sıraya yükselerek Türkiye’nin önüne geçti.

Turizmde Uluslararası Rekabet Edebilirlik Raporunda Türkiye Rusya’dan başka; Çek Cumhuriyeti, Endonezya ve Kosta Rika’nın da gerisine düştü.

İspanya yine ilk sırada, işte ilk 10

İspanya üst üste üçüncü kez en istikrarlı ve dinamik turizm sektörüne sahip ülke olarak kabul edildi. WEF'e göre, İspanya “en gelişmiş turizm odaklı ekonomiye” sahipken, bu ülkede sektörün gelirinin yarısından fazlası uluslararası ziyaretçilerden geliyor.

Listede İspanya'nın ardından ilk 10'da şu ülkeler yer aldı: Fransa, Almanya, Japonya, ABD, İngiltere, Avustralya, İtalya, Kanada ve İsviçre

Mısır, rekabetçi ülkeler listesinde 10 sıra yükselerek 65. sırada yer aldı.

140 ülkenin bulunduğu listede son üçte Liberya, Çad, Yemen yer aldı.

14 temel gösterge

Her iki yılda bir WEF tarafından yayınlanan T&T Rekabet Edebilirlik Endeksi, 140 ülke ekonomisinin turizm endüstrisinin ayrıntılı profillerini içeriyor. Raporda ülkeler turizm ve seyahat endüstrilerinin rekabet gücüne göre 14 temel göstergeyle kıyaslanıyor. Bu göstergeler şöyle: Güvenlik, iş ortamı, tıp ve hijyen düzeyinin gelişimi, insan kaynakları ve iş gücü piyasası, bilgi teknolojisinin gelişimi, ülkenin uluslararası açıklığı, fiyat tekliflerinin rekabet gücü, ülke ekolojisi ve turizm ve seyahat endüstrisinin önceliği, ülke ekonomisi için hava taşımacılığı altyapısı, kara taşımacılığı ve liman altyapısı, ülkedeki turizm altyapısının gelişimi, kültürel kaynaklar, seviye l iş turizminin gelişimi, vb.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha