Tur operatörlerinin düşük katılımı gerekçe göstererek turları iptal etmesi ve tüketiciyi aynı tarihte aynı yere daha pahalı turu teklif etmesi tartışma konusu oldu. Hürriyet Yazarı Sefer Levent'in yazısına göre konuyla ilgili bir vatandaşın başına gelenler şöyle; Vatandaş ileri tarihli bir yurtdışı turu satın alıyor. 250 Euro da ödeme yapıyor. Ancak bir zaman sonra tur operatöründen telefonla aranıyor. " Turumuza yeterli katılım olmadı. Bu yüzden turumuzu düzenleyemiyoruz. Ancak ‘aynı tarihte’ sizin gitmek istediğiniz bölgeye başka bir turumuz daha var. Eğer isterseniz bu tura katılabilirsiniz. Ancak bu turun ücreti 400 Euro. Bu yüzden 150 Euro daha ödemeniz gerekiyor. Eğer katılım olmayacaksa paranızı iade edebiliriz” diyor. Tüketici bu duruma itiraz etse de tur operatörünün önceden bildirdiği gibi turu iptal etme hakkı bulunuyor.
Tur operatörleri ne dedi?
Hürriyet Yazarı Sefer Levent, aynı tarihlerde aynı bölgeye bir tur varken tüketicinin satın aldığı turun iptal edilmiş olmasının akıllarda soru işareti bıraktıığını düşünüyor. Görüştüğü bazı tur operatörleri “Aynı tarihte aynı bölgeye farklı turlar düzenlenebilir. Bunların fiyatları da farklı olabilir. Birine katılım olmazken diğeri dolabilir. Böyle bir durum yaşanmış olabilir. Ancak burada tüketici kendini kandırılmış hissedebilir. Tüketicinin satın aldığı tura toplu bir katılım olmuşken onlar iptal etmiş olabilir. Bu yüzden de yeterli kişi sayısı yakalanamaz. Burada anlattığımız durum tamamen yasal olan süreç.” diyor.
Parayı işletiyor mu?
Ancak bazı tur operatörlerinin görüşü ise olayda suistimal olduğunu doğrular nitelikte: “Tur operatörleri olarak tur tarihinden çok önce para topluyoruz. Bazı tur operatörleri bu durumu kullanıyor. Özellikle yurtdışı turlarında aldıkları paraları ‘işletiyor’. Tur tarihi yaklaşınca yasal süre içinde tüketiciye dönüş yaparak katılımın yeterli olmadığını, başka bir tura katılabileceklerini ya da paralarını iade edebileceklerini söylüyor. Ancak arada geçen sürece parayı işletiyor. Bu durumla da çok olmasa da karşılaşabiliyoruz.”
TÜRSAB'a başvurun
Levent yazısını şöyle noktaladı: " Böyle bir durumla karşılaşan tüketicilerin ilk olarak Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) başvurmasını öneririm. Devreye giren TÜRSAB, inceleme başlatıyor ve etik kurulu ile olayları tamamen mercek altına alıyor. Bazı durumlarda konu yönetim kuruluna kadar gelebiliyor. Eğer inceleme neticesinde etik olmayan davranış tespit edilirse, tur operatörüne yaptırım uygulanabiliyor. Konu önemli, aman dikkat!"
Yorumlar
metin ser
10 Mart 2019, Pazar 11:52
+ Yorum Yaz