TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri gerçekleştirildi. Görüşmelerde İYİ Parti Antalya Miletvekili Uğur Poyraz turizm sektörünün sorunlarıyla ilgili konuşma yaptı.
Poyraz'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
Antalya'da geçinemeyen nitelikli çalışanlar Arap ülkelerine göç ediyor
Turizm sektöründeki enflasyon sektörler arasındaki en yükseği, bu da maliyetlerin artmasına, kârlılığın çok düşmesine sebep oluyor. Nitelikli eleman bulunamıyor. Bu maaşlar turizm bölgelerinde yaşamaya yetmiyor. Ben de Milletvekili olduğum Antalya'daki kira fiyatlarının ve konut fiyatlarının ne kadar yüksek olduğunu ve oradaki kamu görevlileri dâhil çalışanların ne kadar zorlandığının birebir şahidiyim. Nitelikli elemanlar çalışmak için başka ülkelere, özellikle Arap ülkelerine göç ediyorlar. Bu, tabii, tanıdık bir tablo.
Yerli turist kendi ülkesinde tatil yapamaz hale geldi
Özellikle geçtiğimiz yıl turizm sektörü için, bilhassa da iç turizmde büyük bir kriz yaşandı. Yerli turist Türkiye'yi tercih etmedi uzun süre, kendi ülkesinde tatil yapamaz hâle geldi. Sebebi, ekonomi alanında ciddi kararların sahibi olan Sayın Cumhurbaşkanı elbette. Yabancı turist için bile fiyatlar çok yüksek kaldı. Bunun sizin turizme yaklaşımınızla yakından da ilgisi var. Daha pek çok sebebi de var ama bunların hepsini sıralamaya da vakit yetmiyor.
Sektörde vergi yükü bunaltıcı
Ama şunu belirtmek istiyorum: Sektörde vergi yükü bunaltıcı, birçok kalemde vergi alınmakta, konaklama vergisi, tanıtım vergisi gibi kalemlerde de sektör maliyetleri gereksiz yere yukarıya çekmektedir. Kısaca, devlet üç kuruş vergi geliri yaratmak için sektörü katbekat zarara uğratmakta, kârlılığı ve Türkiye'ye katkısını baltalıyor. Yurt dışına kaçan, kaçmak zorunda kalan yerli turistler sebebiyle de milyarlarca dolar döviz yurt dışına kaçmakta; kaş yapayım derken, turizminde ekonominin de iki gözü birden uyulmaktadır.
"Turizmciler TGA vergisini belediyelere verelim" diyor
Turizmin geliştirme ajansına verilen vergilerden vazgeçilmelidir. Ayrıca, belediyeler turizm bölgelerinde yeterli hizmet verememektedir çünkü yaz ve kış arasında turizm bölgelerindeki belediyelerin müthiş bir nüfus farkı ortaya çıkmaktadır. Nüfusu 10- 20-50 bin olan bölgeler 250 bin, 500 bin, 1 milyon kişiye hizmet vermek durumunda kalmaktadır ve bu belediyelerin bu hizmeti verdikleri alanda âdeta bir hizmet yoksunu durum söz konusudur.
Turizm işletmecileri demektedir ki: "Biz Turizm, Tanıtım ve Geliştirme Ajansına vereceğimiz vergileri belediyelere verelim. Belediyeler de bu kaynakla ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarını gerçekleştirsinler." Dahası da var, kalifiye elemanların turizm bölgelerinde konaklamalarını sağlamak adına kullanılmayan lojman alanları turizm yatırımcılarına turizm çalışanlarının konaklaması için tahsis edilmelidir; bunlar turizmcilerin talepleri.