Pandemi kararı mücbir sebep sayılabilir mi?

Pandemi kararı mücbir sebep sayılabilir mi?
13 Mart 2020, 08:00
Koronavirüsün pandemi, yani küresel salgın ilan edilmesiyle tur iptal taleplerinde artış yaşanıyor. Pandemi gerekçe gösterilerek tur iptalinin yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor. .

Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs için, “Bu bir küresel salgındır” açıklaması sağlık sektöründen turizme kadar bir çok alanı yakından ilgilendiriyor. Hürriyet'ten Burak Çoşan'a değerlendirmelerde bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Hukuk Başdanışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Öğretim Görevlisi Av. İlker Ünsever pandemi kararının mücbir sebep sayılamayacağını söyledi. Ünsever, konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Eğer mücbir sebep sayılacaksa havayolu firmaları uçuşlarını durdurmalı, oteller kapanmalı. Sokağa çıkmak bile yasaklanmalı. Yani bu iş yapılamaz hale gelmeli. Böyle bir durum yokken pandemi ilanı mücbir sebep sayılamaz. Salgın olduğu söyleniyor ama ‘Uçaklar uçmaya devam etsin, sen tur düzenleme’ deniyor. Böyle bir şey olamaz. Bu yüzden tüketicinin uçuş kısıtı olmayana ülkelere düzenlenen turları pandemiyi gerekçe göstererek iptal ettiremez ve parasını geri alamaz.”

'Tüketici tarafından iptal edilebilir'

Bu kararla birlikte turizm hareketinin kısıtlandığını ifade eden avukat Ersan Taştekin de, “Ülkeler arasını bırakın, yurtiçinde dahi seyahat iptallerinde bu karar iptal hakkı doğurur. Hukuksal açıdan insanları bulundukları bölgede tutulması için alınmış bir karar. Hukuki olarak eğer tur düzenlenecek ülkede virüs yoksa ya da çok azsa bile o tur tüketici tarafından iptal edilebilir. O bölgeye uçuşlar sürüyor olsa bile bu turu iptal etmemek için geçerli olamaz” diye konuştu.

'Tüketici hakem heyetine başvurabilir'

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Genel Başkanı Turhan Çakar, tur operatörlerinin iptal taleplerini kabul etmesi gerektiğini söyledi. Farklı bir durum olması halinde tüketicinin hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurabileceğini ifade eden Çakar, “Pandemi kararı tüketici için mücbir sebeptir. Bu yüzden şirketlerin iptal taleplerini kabul ederek ona göre işlem yapması gerekir. Eğer tüketici hakkını almazsa hukuk yoluna giderek haklarını alabilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha