Basın özgürlüğü, demokrasinin güvencesidir

Basın özgürlüğü, demokrasinin güvencesidir
10 Ocak 2025, 09:02
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, özgür ve objektif basının demokrasinin temel taşı olduğunu vurguladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, özgür ve objektif basının, demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Karalar, özgürce çalışan, etik değerlere bağlı basın kuruluşlarının toplumun gelişiminde ve adaletin sağlanmasında kritik bir role sahip olduğunu ifade etti.

Başkan Karalar, basının sadece doğru haber ulaştırmakla kalmayıp, yapıcı eleştirileriyle yöneticilere rehberlik ettiğini belirtti. "Halkın ve yöneticilerin yararına çalışan bir basın, eksikleri göstererek sorunların çözümüne katkı sağlar," dedi. Karalar, basın özgürlüğünün bireyler ve yöneticiler tarafından savunulması gerektiğinin altını çizdi.

Zeydan Karalar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmanın, köklü bir demokrasi ve hukuk devleti anlayışını pekiştirmekle mümkün olacağını söyledi. Karalar, tüm basın mensuplarının baskıdan uzak, özgürce çalışabildiği bir ortamın önemine dikkat çekti.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü anarak, bu özel günün yeniden bir bayram havasında kutlanabileceği günlere ulaşma temennisini dile getirdi.

10 Ocak'ta ne olmuştu ?

10 Ocak, basın çalışanlarına önemli haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği gündür. Bu yasa, gazetecileri "fikir işçisi" olarak tanımlamış, iş sözleşmelerinin yazılı yapılması ve çalışma koşullarının netleştirilmesi gibi sosyal ve yasal hakları düzenlemiştir. Kanun, 4 Ocak 1961’de kabul edilmiş ve 1962’den itibaren 10 Ocak bir kutlama günü olarak anılmaya başlanmıştır.

Dokuz Patron Olayı ve “Basın” Gazetesi: 212 sayılı yasa ile getirilen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah), yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun mesleki sakıncalar doğuracağını öne sürerek gazetelerini 3 gün kapatma kararı aldı. Bu gelişme “Dokuz Patron Olayı” olarak basın tarihine geçti.

Bu süreçte gazeteciler, halkı gazetesiz bırakmamak için “Basın” adında bir gazete yayımlamaya başladılar. İlk sayısı 11 Ocak’ta "Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle çıkan gazete, boykot süresince düzenli olarak yayımlandı. İlk sayının başyazısında gazete sahiplerinin bu tavrı eleştirildi ve basının kamu hizmeti olduğu vurgulandı.

Bu olaylar, basın tarihimizde gazetecilerin hak mücadelesi ve basın özgürlüğü adına önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha