Bülent Ecevit / TÜM YAZILARI
Bülent Ecevit
Bülent Ecevit

Gazeteci - Yazar

TÜM YAZILARI
HD, turisti otele bağımlı yapıyor Turizmde 25 yılı aşkın süredir uygulanan Herşey Dahil (HD) sistemi yine tartışılmamış, yaptığı tahribat dile getirilmemişti. Belli adımlar uygulanarak HD’den vazgeçilmesi turizmin ana işlevi olan ‘toplumların kültür paylaşımı ile birbirlerine yakınlaşmasına’ büyük katkı sağlayacaktır.
Mart fuarları Turizm sektörü ile birlikte iktidar yöneticileri 2019 sezonunda ‘Patlama’ bekliyor. Şimdiye kadar düzenlenen fuarlardan elde edilen ilk izlenimler bu bekleyişin gerçekleşeceği yönünde.
Kayıp yıllar… Turizmde, 2014’ten sonra ‘Kayıp Yıllar’ yaşandı. 2018’de rekor sayı yakalansa da gelir konusunda henüz durum toparlanmış değil. Konaklama sektörü “2019’u da başarıyla atlatırsak 2020’ye mutlu-mesut gireriz” diyor.
Her şey dahilin sonu yok... Türk turizmi ‘Her şey dahil’ sistemine göbekten bağlı. Özellikle kitle turizmi yapılan Antalya ve çevresinde. Kaldırın bu sistemi, gelen turist sayısı bana göre yarı yarıya düşer. Aslında kademe kademe veya bölge bölge bunu yapmak gerekir.
Çinli turist Antalya’yı tercih etmez Bu yıl Çin’de ‘Türkiye Yılı’ ilan edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla düzenlenen Çin Tanıtım Etkinlikleri 16-20 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. Rezervasyon artışlarıyla turizmde eski ivmesini yeniden yakalayan Türkiye’nin, geçtiğimiz yıl konuk ettiği yaklaşık 250 bine yakın Çinli turist rakamının, bu yıl yüzde 100 artışla 500 bine çıkacağı öngörülüyor.
İtibar... Turizmdeki ‘%’li rakamları görünce sanki bir patlama olmuş hissi veriyor insana. Oysa öyle değil elbette. Kimi yöneticiler, 2015 yılındaki Rus uçağının düşürülmesi ve Avrupa ülkeleri ile yaşadığımız ‘Referandum’ propagandası gerginliği nedeniyle turizmdeki çöküşün etkisini göstermemek için rakamları yüzdelerle açıklamayı tercih ettiler.
Geleceği kurtarmak Turizmde günü kurtarıyoruz belki. Ama aslında yapılması gereken geleceği kurtarmak. Antalya’nın yöneticileri, iktidarın yanlışlarından ve hatalarından dolayı büyük zarar gören turizm sektörünü kurtarmak için bir şeyler yapmaya çalışıyor.
Bakana gerek yok turizme bir müsteşar yeter Sezonun ortasına gelindi gelinmesine ama turizmde yüzlerin gülmesini gerektirecek bir durum yok. Yöneticiler ve ilgili bürokratlar, geçen yıla göre ne kadar başarılı olduklarını anlatıyor sürekli.
Çıralı kazığı... Dünyanın önemli sahillerinden kabul edilen Çıralı’da herkes kafasına göre takılıp güya turizm yapıyor. Nasıl bir mantıktır bindiği dalı kesmek anlamıyorum. Doğal ve tarihi bir sit alanı Çıralı.
Antalya’yı yönetmek turizmi yönetmektir... Türkiye’yi ziyaret eden yabancı misafirlerin yarısı Antalya’ya geliyor. 2015’te 14 milyonu bulmuştu. Ve ülkeye sağladığı döviz girdisi bakımından da çok önemli bir sektör. O nedenle Antalya’yı yönetmek turizmi de yönetmek anlamına geldiğini bilmem hatırlatmaya gerek var mı? Antalya sadece turizm mi? Hayır.