Swissotel, İzmir’in Çeşme ilçesindeki Ovacık Ovası’nda, tarımsal üretimiyle bilinen 34 dönümlük bir arazide personel lojmanı inşa etti. Ancak yapıların gerçekten personel konaklaması için mi kullanıldığı bilinmezken, alanın daha önce koruma statüsü taşıması ve tarım dışı amaçla kullanılmaya başlanması çevrecilerin tepkisini çekti.
Evrensel’in haberine göre, doğal sit alanı ilan edilen Musalla Mahallesi’ndeki 472 ada ve çevresindeki parsellerdeki inşaat, bölge halkını endişelendiriyor. Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, “Ilıca’dan sonra Ovacık da beton tehdidi altında. Tarım arazileri hızla yok ediliyor” diyerek duruma sert tepki gösterdi.
“Mahkeme kararları uygulanmıyor, yapılaşma hız kesmiyor”
Ahmet Güler, bölgede daha önce de açılan çevre davalarının dikkate alınmadığını belirterek “Kazanılmış yıkım kararları uygulanmıyor. Betonlaşma durmadan sürüyor” dedi. Ovacık’ın 2018 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yer altı suyu koruma havzası ilan edildiğini hatırlatan Güler, bölgede açılan kaçak kuyuların da su kaynaklarını tehdit ettiğini söyledi.
Güler’e göre Swissotel’in inşa ettiği yapıların sadece tarım alanlarını değil, yer altı sularını da riske attığını ifade ederek, Tarım arazilerine daha fazla zarar vermeden ucube binaları kaldırın. Bölgede tarımda kullanılan artezyenlerle tarım için kullanılması gereken yer altı suları da amaç dışı kullanılıyor. Bölgedeki yapılaşma tarım alanları dışında, su kaynaklarını da tehdit ediyor. İlgililer bir an önce bu talana dur demeli ve ucube binaları kaldırmalıdır” çağrısı yaptı.