Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin 463 mavi bayraklı plajının olduğunu söyledi. Yerelde Antalya’nın birinci, Muğla’nın ise ikinci sırada yer aldığını belirten Ersoy mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncülüğünü koruyan Türkiye’yi birinciliğe taşımayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Ersoy şöyle devam etti: “O yüzden çok çalışmamız lazım. Bu önemli hedefe gelmek için de başta turizm yatırımcılarına, otelcilere ve belediyelere çok büyük görevler düşüyor. Onların gayret etmesi gerekiyor ki, biz Türkiye olarak bu hedefimizi gerçekleştirelim. Çok zor bir hedef değil. Mavi bayrak sayısında çok hızlı şekilde yükseliyoruz."
Turizm gelirleriyle konuşalan bir ülke olmalıyız
Türkiye'nin turizm konusunda belli bir eşiği aştığını belirten Bakan Ersoy, "Turist sayısı olarak çok ciddi rakamlara ulaştık. Bundan sonra, esnaf tabiriyle söyleyeceğim, 'Attığımız taşın ürküttüğümüz kuşa değmesi gerekiyor.' Yaptığımız gayretlerin karşılığını Türkiye olarak almamız gerekiyor. Turizm verilerinin de aynı oranda hızlı şekilde yükselmesi gerekiyor. Turizm gelirleriyle de konuşulan bir ülke olmamız gerekiyor. Türkiye, bunu yapacak potansiyele ve varlığa sahip. Sadece bunun farkındalığını yaratmamız gerekiyor." dedi.
Dünya tarafından tanınmış, tescillenmiş değerli sistemlere ihtiyaçları olduğuna dikkati çeken Bakan Ersoy, Türkiye markasının ve turizm markasının dünyada sayılı noktalara gelmesi ve sürdürülebilir şekilde bu markanın kalite devamının sağlanması için her kesimin katkı vermesi gerektiğini dile getirdi.
Turizmden herkes gelir elde etmeli
Turizmin ana paydaşları dışında, çevrede yaşayan herkesin turizmden gelir elde etmesini sağlamak için de çalıştıklarını anlatan Ersoy, "Eğer bunu sağlarsanız başarılı oluyorsunuz. Şehrin merkezindeki bu tarz yerler, bu tarz aktiviteler sayesinde turistin otellerden çıkıp şehre inmesini, gösteriden 2 saat önce ve sonra çevrede alışveriş yapmasını, yemek yemesini, gezmesini sağlayarak esnafın da para kazanmasını sağlıyor. Bunu sağladığınız zaman turizm gelirlerini tabana yaymış oluyorsunuz ve bütün halk tarafından turizme sahip çıkılmış oluyor." ifadelerini kullandı.
Fethiye'deki gecikme bizden kaynaklı değil
Fethiye Antik Tiyatrosu'nun restorasyonunda yaşanan gecikmeye de konuşmasında değinen Bakan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: "Gecikme Bakanlığımızdan kaynaklanan bir konu değil. Biz hızlandırmaya çalışıyoruz. Mahkemeye yansımış bir konu. Orada müteahhittin sorumluluklarını yerine getirememesinden kaynaklanan bir hukuki süreç var. Bu hukuki süreçte yanılmıyorsam bir celse kalmış. Tamamlanır tamamlanmaz biz Bakanlık olarak devralıp hızlı şekilde sonuçlandıracağız."