Turizmde pazarlamanın baş aktörünün Seyahat acentaları olduğunu vurgulayan İstanbul Seyahat Acenteleri Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG) Başkanı Aylin Özsavaş, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) kapılarının seyahat acentalarına açılmasını istedi.
“Nitelikle turist çekemiyoruz”
Türkiye’nin nitelikli turist çekmekle ilgili sorunları bulunduğunu söyleyen Özsavaş, turizmde sayıya odaklanmanın yanlış bir strateji olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “2014 yılında 41 milyon turist gelirken, kişi başı gecelik harcama 87 dolardı. Geçen sene 51 milyon turistte ise kişi başı gecelik harcama 89 dolardı. Nicelik artıyor, nitelik düşüyor.”
“Kongre turizminde düşüş devam ediyor”
Kongre turizmindeki düşüşe de dikkat çeken Özsavaş, 2005 yılında 2 milyon 500 bin olan kongre turistinin 2014 yılında 2 milyon 380 bine, 2022 yılında da 1 milyon 541 bine gerilediğini belirtti.
“İnanç turizminde büyük düşüş var!”
Kültür turizminin önemli alanlarından inanç turizminde de tablonun parlak olmadığına dikkat çeken Özsavaş, “2007 yılında 159 bin olan inanç turizmi hareketinin 2022 yılında 18 bine kadar düştüğünü söyledi.
Türkiye’nin inanç turizmindeki potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda söz konusu rakamların kabul edilebilir olmadığını ifade eden Özsavaş, turizm çeşitliliğinin tekrar ayağa kaldırılması gerektiğini belirterek, niceliğe değil niteliğe yönelmek gerektiğinin altını çizdi.
“Seyahat acentaları ve TÜRSAB olmadan çözüm bulunamaz!”
Sektörün turizmde niteliği geliştirmeye odaklanması gerektiğini savunan Özsavaş, merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek birlikleri ve STK’larla birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak, seyahat acentaları ve TÜRSAB olmadan sorunların çözülemeyeceğini ifade etti.