Haberler

“Hayatımıza sahip çıktık şimdi sıra turizmde”

Reina saldırısı sonrasında 4 STK’nın bir araya gelerek başlattığı “Hayatına sahip çık” çağrısı geniş kitleler tarafından destek gördü. Güvenliğe yönelik endişeler ortadan kalktı. Peki bu platform gelecekte nasıl bir yol izleyecek?

“Hayatımıza sahip çıktık şimdi sıra turizmde”

Reina saldırısının ardından 4 sivil toplum kuruluşu bir araya geldi, hızla organize olup, insanlara ‘hayatına sahip çık’ çağrısında bulundu. Ünlü isimlerin de kampanyaya katılmasıyla sosyal medyada ‘hayatına sahip çık’ rüzgarı esti.

Farklı yöne evrilecek

Güvenliğe ilişkin endişeler ortadan kalktı. “Hayatına sahip çık” platformu da misyonunu tamamladı. Ancak platformu oluşturan dernekler; Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Tüm Restoranlar, Lokantacılar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES), Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TÜRYİD) ‘hayatına sahip çık’ markasına sahip çıkacaklarını, ancak markanın farklı hedeflere evrileceğini söyledi.

Akşam Gazetesi’nden Şenay Büyükköşdere; TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl ve BMD Başkanı Sinan Öncel’le bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportajın önemli bölümleri:

“Hayatına sahip çık” kampanyasıyla beklediğiniz etkiyi yakaladınız mı?

Sinan Öncel: Farkındalık yaratmak adına önemli bir girişim oldu. O dönemde, insanlar birbirlerine ‘bir şey yapmamız lazım’ diyordu. Biz de hızlı bir şekilde organize olduk. Bu arada bir araya gelip, yeni projeleri hayata geçirme gücümüzü gördük. Bu bizim için ciddi bir tatbikat oldu. Önce ünlülerin, sonra vatandaşın, ardından da yurtdışından gelen ünlü bloggerlerin videosunu yaptık. Bunların hepsi sosyal medyada geniş yer buldu.

Şimdi beraber yola devam edecek misiniz?

Ramazan Bingöl: 'Hayatına sahip çık' misyonunu doldurdu. Ama biz burada ciddi bir sinerji yakaladık. Reina olayına kadar bizim TÜRES olarak TÜRYİD’le hiçbir bağımız yoktu. Fikirlerimiz ve dünya görüşümüz farklı olduğu için hiçbir platformda buluşmuyorduk. ‘Ayrancılar' Rakıcıları yendi’ diye manşetler atılıyordu. Kaya Başkan beni arayınca, ‘Mesele memleketse gerisi teferruat’ dedik. Ve gördük ki farklı hayat görüşlerimiz olsa da memleketimiz için bir araya gelip proje üretebiliyoruz. Böylece STK’lar bir araya gelince çok iyi projelerin başarılabileceğini de göstermiş olduk. Topluma da önemli bir mesaj oldu.

O dönem işlerde düşüş vardı. Şimdi nasıl durum?

Ramazan Bingöl: Bizim TÜRES olarak 8 binden fazla şubemiz, 100 bin kişiye yakın çalışanımız var. Zincir mağazaların çoğu benim üyem. Evet baktığımızda gerçekten işlerimizde düşüş oldu. Sultanahmet’teki üyelerimizde yüzde 70-80’lere, Beyoğlu’nda yüzde 40-50’ye varan düşüşler vardı. ‘hayatına sahip çık’ projesine başladığımız hafta bazı yerlerde işler yüzde 100 arttı. Bir tetikleme oldu. Şimdiyse kimsenin aklında güvenlik kaygısı kalmadı. Herkesin keyfi yerinde… Ben toplumun büyük bir kesimiyle görüşüyorum. Referandumdan sonra daha da iyi olacak.

Bundan sonrası için nasıl kullanacaksınız bu sinerjiyi?

Sinan Öncel: Kendimize ‘Bu hareketi faydalı bir şekilde nasıl devam ettirebiliriz’, ‘ihtiyacımız ne’ diye sorduğumuzda, yanıtımız ‘turizmin canlanması’ oldu. Biz de bu hareketi turizm odaklı devam ettirmeye karar verdik. ‘Hayatına sahip çık’ markasını, sosyal medya fenomenleriyle, bloggerlarla çalışarak, Türk turizmine katkı sağlayan bir harekete çevirmeyi planlıyoruz.

Ramazan Bingöl: Türkiye’nin gastronomi turizmindeki önemini dünyaya anlatmamız gerekiyor. İnsanlar nasıl Bask bölgesine sırf yemek için geliyorsa Türkiye de böyle bir lokasyon olabilir. Bunun için çalışacağız. Bir de AVM’lerdeki döviz bazındaki fahiş kiralar bizim için çok çok önemli. Bununla ilgili ciddi bir mücadele başlatmayı planlıyoruz.

Yorumlar (0)