Antalya’nın Kaş ilçesinde, karayolu bağlantısı bulunmayan Limanağzı bölgesinde orman arazisinden yol açılması kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alan ve 3. derece doğal sit statüsüne sahip Limanağzı’nda, 16 bin 685 metrekarelik alanda planlanan eko-turizm projesinin eski Kültür ve Turizm Bakanlarından Erkan Mumcu’ya ait olduğu ortaya çıktı.
Söz konusu yol çalışmasına Kaş Çevre ve Kültür Derneği ve pek çok kuruluş tepki gösterdi. Dernek, Limanağzı’nda orman arazisinden geçiş izni verilmesini eleştirerek, çevreye zarar vereceği gerekçesiyle çalışmaların durdurulmasını talep etti.
Eleştirilerin odağındaki proje hakkında açıklama yapan Erkan Mumcu, bölgede yüksek konforlu kamp alanları olarak bilinen “glamping” konseptinde bir eko-turizm işletmesi planladığını söyledi. Projenin çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlandığını savunan Mumcu, sürecin tamamen mevzuat çerçevesinde ilerlediğini vurguladı.
Mumcu, kendisine yöneltilen suçlamalara şu sözlerle yanıt verdi:
“İmar mevzuatı zorunlu kıldığı için yapılan bir çalışma. Herhangi bir imtiyaz talebimiz olmadı. Burada temelsiz yapılar olacak ama buna rağmen zemin etüdü yapılması zorunlu tutuluyor. Böyle olduğu halde çevre haini ilan ediliyorum. Ben bunu hak etmedim.”
Projeye uzun süredir hazırlandığını dile getiren Mumcu, sürecin detaylarını da aktararak, gerekli teknik çalışmaların yapılabilmesi için başka bir seçenek bulunmadığını ifade etti. Bu kapsamda, zemin etüdü için kullanılan ekipmanın alana ulaşabilmesi amacıyla orman arazisinden geçiş sağlandığını belirtti:
“Ben burada üç yıl boyunca uğraştım, gittim geldim. Burada yapılacak yapılar temelsiz olmasına rağmen imar mevzuatı gereği zemin etüdü yapılması zorunlu. ‘Yasa gereği böyle’ denildi. Biz de zorunlu olarak arazide zemin etüdünü yaptırmak için orman arazisinden geçerek sondaj makinesini buraya getirmek zorundayız. Bunu yapmanın tek yolu bu.”