2020 yılında Çin’in kurvaziyer turizmine yaklaşık 4 - 5 milyon civarındaki turistle katılmasının Türkiye turizmini etkilemeyeceğini belirten İMEAK DTO Başkanı Yusuf Öztürk, “Akdeniz, kruvaziyer turizmi konusunda Karayipler ile birlikte dünyadaki en önemli merkezlerin başında gelir. Akdeniz bu özelliğini hiçbir şekilde yitirmeyecektir. Dolayısıyla Uzakdoğu’daki bu tür gelişmeler her ne kadar şu andaki gemi trafiğinin bir kısmının o bölgeye kaymasına neden olursa da yeni gemi inşası devam edecek. Bu gemiler bittiğinde talepler de karşılanmış olacak. Zaten bütün gemilerin de Akdeniz’i unutup sadece Uzakdoğu’ya çalışacak gibi bir düşüncenin de oluşmaması gerekiyor. Yeni gemilerle birlikte Akdeniz’deki gemi trafiği daha da artacak. Çünkü Akdeniz tarihten beri Uzakdoğu’nun dikkatini çekmiştir’ diye konuştu.
Anlıtemiz: Türkiye’nin kruvaziyer turizmine yatırım yapması gerekiyor
Çin’in 2020 yılında 4 - 5 milyon yolcuyla önemli bir alan yaratacağını söyleyen Celestyal Cruises Türkiye Temsilcisi Özgü Anlıtemiz, “Çin kendi potansiyelini yaratıyor ancak çok sayıda da gemi yapılıyor. Bu gelişme bütün kruvaziyer gemilerinin Çin’e pozisyon alacağı anlamına gelmez. Çin pazarı kruvaziyer anlamında daha yeni ama hızla büyüyor. Ancak oransal olarak bakıldığında ve seyahat edenlerin nüfusa oranına bakıldığında Türkiye’yle aynı oranda olduğu da ortaya çıkıyor. Dünya’da 1.6 milyar gezen turistin sadece 25 milyonu kruvaziyer kullanıyor. Kruvaziyer yeni yeni büyüyen bir turizm alanı. Önümüzdeki yıllarda daha da artacak”’ ifadelerini kullandı.
Turizmde kesinlikle yapılan hiçbir yatırımı gereksiz ya da boşuna yatırım olarak görmemek gerektiğine dikkat çeken Alnıtemiz, “Yunanistan’ın bütün adalarında nerdeyse liman var. Turist çekmek için liman açılıyor. Bu önemli bir durum… Büyük ölçekli gemiler yanaşamayabilir ama Türkiye’nin de yatırım yapması gerekiyor. Kaldırıp kaldıramaması ayrı tartışılması gereken bir durumdur. Marmaris Limanı'nın da ne kadar etkili olduğunu bilemiyoruz. İzmir Limanı çok zorlanıyor. Kuşadası Limanı İstanbul’u geçti. Bunları da göz önünde tutmak gerekiyor. Öncelikle her şeyi rotanın belirlediğini unutmamak gerekir” dedi.
Öztürk: Fethiye için kruvaziyer limanı yatırımı üzerinde düşünmek gerekiyor
Fethiye’nin de Marmaris gibi kruvaziyer turizmini istediği yönündeki talepleri hakkında ise Yusuf Öztürk şu değerlendirme de bulundu: “Her yere kruvaziyer limanı yapmanın bir anlamı yok. Belirli merkezlerde kruvaziyer limanın yapılması daha doğru. Şurada ya da burada olsun diyemem. Ancak Marmaris’te kruvaziyer limanımız varken, Marmaris - Fethiye arasında mesafe de uzak değilken, Fethiye’ye kruvaziyer limanı yapımının düşünülmesi gerekir. Fethiye’ye limanın yapılabilmesi için yolcu sayısıyla ciddi bir gemi trafiği yaratılabilmesi ve bu gelen insanlara da ülkemizi ve bölgeyi her yönüyle tanıtabileceğimiz bir durum oluştuğunda kruvaziyer limanı yapımına girilmesi gerekiyor. Eğer bunu yapamayacaksak da böyle bir limana ne gerek var.’
Kaynak: Deniz Haber Ajansı