Haberler

CHP’li Ösen: Efes Antik Kent’in girişine 180 otobüslük otopark, 61 dükkânlık rant kompleksi yapılıyor!

CHP İzmir Milletvekili Seda Kâya Ösen, Antik Efes’te yapımı süren Ziyaretçi Karşılama Merkezi projesinin kültürel mirası tehdit ettiğini belirterek, “Bu bir karşılama merkezi değil, ticari rant kompleksidir” dedi.

CHP’li Ösen: Efes Antik Kent’in girişine 180 otobüslük otopark, 61 dükkânlık rant kompleksi yapılıyor!

CHP İzmir Milletvekili Seda Kâya Ösen, Antik Efes’te yapımı süren Ziyaretçi Karşılama Merkezi projesine ilişkin eleştirilerini sosyal medyadan yayımladığı bir videoyla kamuoyuyla paylaştı.

Ösen, projenin 1. derece arkeolojik sit alanı üzerinde yer almasına dikkat çekerek, girişinde yapılacak otopark ve ticari alanların, hukuki dayanak ve alan yönetim planına aykırı olduğunu ifade etti.

Ösen, açıklamasına şu sözlerle başladı:

“Size büyük bir endişeyle sesleniyorum. Konumuz Antik Efes Kenti. Efes yalnızca İzmir’in değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu eşsiz değerimiz, bugün ‘Ziyaretçi Karşılama Merkezi’ maskesi altında büyük bir yıkımla karşı karşıya.”

Efes Antik Kenti’nde otopark ve ticari alan tepkisi

Ösen, söz konusu projenin Efes Antik Kenti’nin tam kalbinde, birinci derece arkeolojik sit alanı üzerinde hayata geçirildiğini belirterek, proje kapsamında 180 otobüslük bir otopark ve 61 adet dükkânın inşa edildiğini söyledi. Bu yapının ziyaretçi ihtiyaçlarını karşılamaktan çok, ticari bir rant alanına dönüştürüldüğünü savunan Ösen, bilimsel verilerin bölgenin önemini açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

Antik kentin bulunduğu alanın altında milattan önce 1. bin yıla kadar uzanan yerleşimlerin yanı sıra kilise ve tapınak kalıntılarının bulunduğunu hatırlatan Ösen, “Biz bu mirası korumak zorundayken, iş makineleriyle binlerce yıllık tarihin üzerine beton dökülüyor” dedi.

2863 sayılı kanun ve alan yönetim planı hatırlatması

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun sit alanlarında çivi çakılmasını dahi yasakladığını anımsatan Ösen, “Bu devasa inşaata kim, hangi hukuki dayanakla yol verdi? Alan yönetim planında bu merkezin çok daha uzakta yapılması öngörülmüşken, proje kim tarafından Efes’in kapısına, rantın tam merkezine kaydırıldı? Efes bu talan yüzünden tehlike altındaki miras listesine girerse bunun hesabını kim verecek?” şeklinde konuştu.

Ösen, açıklamasının devamında yetkili kurumlara ve kamuoyuna çağrıda bulundu:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Efes’i korumakla mı görevlidir, yoksa kapısında ticaret yapmakla mı? Bu proje geleceğe miras değil, geçmişi talan projesidir. Susarsak tarih de susar. Efesimize, geleceğimize hep birlikte sahip çıkalım.”

 

Yorumlar (0)