Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Kültür ve Turizmde Yeni Vizyon” başlığıyla düzenlenen, 132. Bab-ı Ali Toplantılarına katıldı.
Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2017’nin ilk 11 ayında 30.7 milyon turist sayısına ulaştığını söyledi.
Türkiye’nin turizm alanında yeniden bir toparlanma sürecine girdiğini belirten Kurtulmuş; yıl sonu itibariyle de 26 milyar doları aşkın bir turizm geliri elde edileceğini belirtti.
“2019 yılında tarihi bir rekor kırabiliriz”
Bakan Kurtulmuş, konuşmasının devamında turizmde gelecek dönem için öngörülerini paylaşarak şunları kaydetti:
“Yıl sonunda turist sayısının da 32 milyonu aşacağını öngörüyoruz, bu iyi yoldayız demektir. 2018'de, 2014'deki seviyeye geleceğimizi, 2019'da da 2018'in üstüne çıkarak tarihi bir rekor kıracağımızı görmemiz mümkündür. Tabii bunlar kendiliğinden olmayacak, turizmde de yeni bir vizyona ihtiyacımız var. 2023'te de 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşabilmemiz için iki temel stratejiyi yeni vizyonumuzun bir parçası olarak görüyoruz. Bunlardan birisi, ürün çeşitlendirilmesine gidilmesi, sadece deniz kum değil, aynı zamanda da sağlık turizmi gibi, kongre turizm gibi, gastronomi turizmi gibi, yayla turizmi gibi, spor turizmi gibi turizm her bir alanında bölgesel farklılaştırmalara giderek inşallah bu stratejimizi uygulayacağız.
“Avrupa’daki dostlarımız tekrar gelmeye başladı”
İkinci alan ise pazar çeşitliliğidir. 2017'nin son rakamları yine sevindirici Avrupa'daki dostlarımız tekrar Türkiye'ye gelmeye başladılar. 11 ayda Rusya'dan gelen 4 milyon 647 bin turist var, yüzde 15'lik bir artış var. Almanya'dan 3 milyon 451 bin turist gelmiş, İran, Bulgaristan, Gürcistan olarak liste devam ediyor. Geleneksel pazarlarımızı koruyacağız ama geleneksel pazarlarımızın da artık tek başına yeterli olmadığının farkında olmamız gerekiyor. Asya ülkelerine açılımı sağlamak durumundayız. Çin, Hindistan, Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya bu 6 ülke son derece zengin ülkeler, bu 6 ülkeyi topladığınız zaman dünya nüfusunun yarısı.”