Aydın Valiliği tarafından aralarında Kuşadası'nın da bulunduğu 17 ilçeyi kapsayan alanda 64’ü jeotermal enerji kaynakları için, 39’u da seracılıkta kullanılmak üzere toplam 103 noktada jeotermal enerji kaynağı aranması için 6 Ağustos’ta ihaleye çıkacağını duyurması turizmcilerden tepki gördü.
Jeotermal enerjinin bölgenin turizmi için kullanılması gerektiğini savunan Peninsula Tour Genel Müdürü Fahrettin Çiçek, Kuşadası’nda artık bir tane bile jeotermal enerji santrali kurulmaması gerektiğini söyledi.
“Çevreye etkileri iyi araştırılmalı”
Jeotermal enerji santrallerinin Aydın’da ve Büyük Menderes Deltası’nda iklim ve çevresel anlamda olumsuz etkiler yaptığına dikkat çeken Çiçek, “Doğal yaşam, iklim, insan sağlığı JES’ten öncesi ve sonrası sıkı tartışmaların ve sonucu belli olmayan araştırmaların konusu olmaya devam ederken, gerçekte neler olabileceğini sadece ve sadece yaşayıp görme riski ile tespit etmeye çalıştığımız gerçeği gözardı edilmemelidir” diye konuştu.
“Turizm açısından risk doğurur”
Jeotermal kaynağın yer üstüne çıkarılıp işlendikten sonra tekrar yeraltına enjekte edilme sürecinde bölgede yaşanacak çevresel ve iklimsel değişimlerin turizm açısından risk yaratacağını savunan Çiçek, "Bölgemiz termal kaynaklarının tedavi ve sağlık kürü kapsamında ve en önemlisi de elimizde kalan sınırlı sayıda tesis kurulabilecek arazinin de turizm sektörünü destekleyecek ve turizm çeşitliliği yaratacak bir şekilde değerlendirilmesinin bölge turizmine ve dolayısı ile bölge ve ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Kısa ve net olarak şunu söyleyebilirim, bölgemiz tercihini turizmden yana yapmıştır. Bu gerçeği riske atacak her türlü girişime karşı çıkmanın bir vatandaşlık görevi olması bir yana ortada insan ve çevre gibi iki ana hususu gözardı etmek çocuklarımızı ve torunlarımızı bir başka ifade ile her şeyimizi toptan riske etmektir. Gerekçesi ne olursa olsun, bu riski almamalıyız" diye konuştu.