Kaz gelecek yerden tavuğu esirgemek…

Hamit Kuk
Hamit KukPasso Tour
14 Temmuz 2023, 15:13

2023 Ocak ayında yürürlüğe giren konaklama vergisinden elde edilecek gelirin yaklaşık bir milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Bunu ben söylemiyorum, ülkenin 2023 yılı bütçesini yapan devletin bürokratları söylüyor. Türkiye'nin 2023 yılı bütçesine baktığınızda turizm sektöründen toplanacak konaklama vergisi yaklaşık iki milyar TL olarak hedeflenmiş.

Rakamı aralık-ocak aylarındaki kurlara göre değerlendirdiğinizde, yaklaşık 1 milyar dolara tekabül ediyor.

Sadece bununla kalsa iyi!

2023 yılında toplanacak TGA vergisinin 150-200 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Geçen hafta yürürlüğe giren vergi artışıyla beraber % 8 olan konaklama KDV’si %10’a çıkartıldı. Sadece %2’lik KDV artışı ile ilave 1 milyar dolar turizm sektöründen alınıp devletin kasasına girecek.

Bununla birlikte turizm sektörünün 2023 yılı sonuna kadar devlete ödeyeceği %10 KDV toplamı ne biliyor musunuz?

Yaklaşık 5 milyar dolar!

Yılsonuna kadar oluşacak kurumlar vergisi ise yaklaşık 11 milyar dolara ulaşacak gibi gözüküyor.

Anlayacağınız bu sene turizmcinin cebinden 16-17 milyar dolar civarında bir para çıkacak. Fiili olmasa bile teorik olarak öyle gözüküyor!

Kısacası bu yıl hükümetimizin eli turizmcinin cebinde dolaşacak adeta.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı hedefleri ile ilgili olarak yaptığı her açıklamada bu yıl için 56 milyar dolar gelir hedeflediklerini dile getirmiyor mu?

Diyelim ki bu yılki gelirlerimiz 56 milyar değil de 50 milyar dolarda kalsın, sırf 50 milyar dolar turizm gelirinden yola çıkarak hesapladığınızda yukarıda yazdığım rakamları bulursunuz.

*

Uzun zamandan sonra geçen gün Manavgat’a gittim. Sanıyorum en son nisan ayında gitmiştim ve o günlerde bile Antalya-Alanya karayolu vızır vızır işliyordu.

Duble bir yol olan Antalya-Alanya karayolu, sezonun en yoğun olduğu bu aylarda şehir içi trafiği gibi oluyor. Manavgat’tan Antalya’ya yaklaşık iki buçuk saatte ulaşabildim. Sabah erken saatlerde de gidişim yaklaşık bir o kadar sürmüştü.

Oysa Antalya Manavgat arası toplamda 70 km! Eskiden bu yolu en kalabalık anında bile maksimum bir saatte alırdık.

Herhangi bir krizin olmadığı sezonlarda Antalya’ya gelen turist sayısı ortalama 15 milyonu geçiyor. Eğer bir aksilik olmaz ise önümüzdeki birkaç yılda bu rakam 20 milyonlara ulaşması içten bile değil.

Gerçek rakamlar karayollarının elinde vardır mutlaka, ama ben şöyle kaba taslak bir hesap yaptım. Her yıl gidiş ve dönüş olmak üzere ortalama 30 milyon turist Antalya - Alanya karayolunu kullanıyor.

Normal vatandaşlardan kaynaklı trafiğin yanında, turistlerin günlük tur hareketleri, personel servisleri, tedarikçiler vb dahil olmak üzere yıllık ortalama bu yolu 50 milyondan fazla kişinin kullandığını tahmin ediyorum. Çevre illerle yaşanan iç turizm hareketliliğini de işin içine kattığınızda bu rakamın fazlası var, eksiği yok!

Gidişi ve dönüş ikişer şerit olan bu yoldaki birçok ışıklı kavşağı da hesaba kattığınız da yukarıda yazdığım gibi bir kaos yoluna dönüşüyor. İstanbul’daki, eski adıyla E5 olarak bildiğimiz yolun, sabah ve akşam saatlerindeki efsane trafiğini aratmıyor.

Hal böyle olunca çok acil bir şekilde yeni bir Antalya-Alanya karayoluna ihtiyaç var.

*

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda Antalya, Bodrum, Çeşme gibi turistiklere giriş yapan araçları hepimiz gördük. 4 günlük bayramda sadece Bodrum’a 120 bin araç giriş yaptı. En az bir o kadar da Antalya’ya geldi.

TÜİK verilerine göre 2023 yılında Antalya'da trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtları sayısı yaklaşık olarak 631 bini otomobil olmak üzere 1 milyon 375 bindir.

Yaz sezonunda turizm taşımacılığı faaliyetleri için gelen ve ayrıca iç turizm hareketliliği nedeniyle gelen araçlarla beraber bu sayı 1 milyon 500 bini buluyor.

Neden bu rakamların üzerinde duruyorum?

Yollardaki araç yoğunluğunun tam hesabını ilgili şehirlerin yöneticileri mutlaka biliyordur. Dolayısıyla nerede ihtiyaç olduğunu da biliyorlardır.

Yaz tatili döneminde bu turistik şehirlerin yolları bu kadar kalabalık oluyorsa; arıtma, kanalizasyon, elektrik, su, internet gibi diğer alt yapı yoğunluğunu tahmin etmek güç olmasa gerek…

Hem turiste hem turizmciye hem de turistik şehirlerde yaşayan insanlara eziyet!

*

Şimdi turizmcilerden toplanan bu vergilere geri dönelim…

Madem turizmciden bu kadar para topluyoruz, neden yarısını turizm şehirlerimizin altyapılarına harcamıyoruz?

Böylece gelen turistte memnun kalsın, o turiste hizmet verenler de memnun kalsın o turistik şehirde yaşayanlar da memnun kalsın.

Şimdi soralım, turizm bu ülkenin en önemli gelir kapılarından biriyse eğer, önümüzdeki yıllara daha fazla turizm geliri elde etmekse hedefimiz, o zaman kaz gelecek yerden tavuğu esirgemek niye?

Hadi şimdi başta Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere ilgili tüm bakanlarımıza ve 14 Mayıs’ta seçip meclise gönderdiğimiz vekillerimize soralım mı bunu?

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha