Yabancı personel çalıştırma esaslarını düzenleyen “Uluslararası İşgücü Kanunu” 13 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 4817 sayılı “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun” yerine geçen 6735 sayılı “Uluslararası İşgücü Kanunu”nda yabancılara verilecek çalışma izni ile çalışma izni muafiyetlerine dair iş ve işlemlerde izlenecek usul ve esaslar yeniden belirlendi.
TÜROB ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ
6735 sayılı “Uluslararası İşgücü Kanunu”nu yorumlayan Türkiye Otelciler Birliği, hazırladığı bir genelge ile üyelerini kanunun hakkında bilgilendirerek dikkat edilmesi hususlar konusunda uyardı.
Genelgede yasanın öne çıkan hususları şöyle özetlendi:
- Çalışma izni başvuruları yurt içinde doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılır.
- Usulüne uygun olarak yapılan başvuruların değerlendirilmesi, bilgi ve belgelerin tam olması kaydıyla otuz gün içinde tamamlanır.
- Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler.
- Çalışma izni uzatma başvurusu, çalışma izni süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren ve her durumda çalışma izni süresi dolmadan yapılır. Bu süre dolduktan sonra yapılan uzatma başvuruları reddedilir.
- Yabancı çalıştıran işverenler ile süresiz veya bağımsız çalışma izni bulunan yabancılar, çalışma izninin veya çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışmanın başlaması ve sona ermesi durumu ile çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin iptalini gerektirecek hâlleri on beş gün içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirmekle yükümlüdür.
- Kanun kapsamındaki yabancıların ve işverenlerin kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri ve Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından denetlenir.
- Kanunda yer alan idari yaptırımlar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce uygulanır. Çalışma izni olmaksızın, bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya iki bin dört yüz Türk lirası; bağımsız çalışan yabancıya dört bin sekiz yüz Türk lirası; Yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için altı bin Türk lirası tutarında idari para cezası verilir.
- Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığı’na bildirilir. İşveren veya işveren vekili, çalışma izni bulunmayan yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır.
Yabancı personel çalıştırma konusunda tüm güncel bilgiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yabancılar Daire Başkanlığı’nın http://www.calismaizni.gov.tr internet sayfasında sunulmaktadır.