DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ev sahipliğinde, DenizBank ana sponsorluğunda düzenlenen 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde konuştu.
'Turizmin toplam yatırımlar içindeki giderek payı azalıyor'
Hakan Ateş, Türkiye'de turizmin toplam yatırımlar içindeki payının yıllar içinde azaldığına işaret ederek, 2012'de yüzde 4,9 düzeyinde bulunan bu oranın bu yıl itibarıyla yüzde 1'lere kadar indiğini bildirdi.
Ateş turizm sektörünün özellikle 2020’den bu yana başarılı bir sınav verdiğini ve dünyada örnek gösterildiğini vurguladı. Ancak bunun sürdürülebilmesi için gereken yatırımların yetersiz kaldığını anlatan Ateş, 2012’de 11.7 milyar dolar olan sabit yatırımların bu yıl 2.7 milyar dolarda kaldığını, 2020’de 21 milyar dolara ulaşan birikimli kredilerin de 13 milyar dolara indiğini ifade etti.
Yeni yatırımlar yapılması ve turizm sektörünün sadece Antalya, İstanbul ve Muğla'dan ibaret olmaması gerektiğini vurgulayan Ateş, şöyle devam etti:
'Yatırım yapacağımız alanları biliyoruz, fiyat rekabetinde öndeyiz ancak insan kaynağı, bilgi teknolojileri ve geleceğin olmazsa olmazı sürdürülebilirlik alanlarına daha fazla odaklanmak gerekiyor. Bu konularda yol katetmemiz gerek. Turizm yatırımları güvenli, sağlıklı, yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirilebilir. Baktığımızda karbon salınımına sadece turizmin olumsuz katkısı yüzde 10. Ama bağlantılı sektörler olan enerji, ulaşım ve tarım gibi sektörler toplamında bu oran yüzde 50'ye çıkıyor. Bu nedenle sürdürülebilirlik dönüşümünde turizmin öncülüğü çok önemli ki dünyada da sürdürülebilir turizm talebi artıyor. Baktığımızda turizmin mevsimsellik ve coğrafi dağılımı daha ileriye götürülebilir. Türkiye'de yatak sayısının üçte ikisi Antalya, İstanbul, Muğla'da. Burada engeller neyse siyasi destek de alınarak turizmin diğer şehirlerde de geliştirilmesi gerek.'
'Sürdürülebilir turizm için finansman kaynağımız var'
DenizBank Genel Müdürü Ateş, sürdürülebilir turizm için finansman kaynağı olduğunu belirterek, 'Sürdürülebilir finansman piyasasının 2025'e kadar 15 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Yıllık sürdürülebilir tahvil ihracı 1,8 trilyon dolara ulaştı. Finansmanın daraldığı bu dönemde sürdürülebilir finansman kaynakları turizme destek olabilir.' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de turizm sektörünün finansmanının zayıf olduğunu, 2021'de 21 milyar dolar seviyelerine çıksa da bu yıl 13 milyar dolara kadar gerilediğini aktaran Ateş, 'Bizim turizm sektörü finansmanında yüzde 17 payımız var, finansmanımız 2,3 milyar dolar seviyelerinde. Turizm, geri ödeme anlamında şahane bir sektör. Aldığı bütün paraları geri ödüyor.' dedi.