Acenteler biletleri verip paralarını geri alabilecek mi?

Acenteler biletleri verip paralarını geri alabilecek mi?
23 Aralık 2016, 03:53
Müze bileti ihalesini Turkuaz Tanıtım'ın kazanması, farklı soru ve sorunları da gündeme getirdi. Yeni sürece ve ardında kalan sorulara, Turizm Ajansı farkıyla ışık tuttuk.

Beş yıl aradan sonra, müze ve ören yeri gişelerinde, TÜRSAB Ltd'nin yer almadığı bir döneme girildi. Yeni dönem, çok sayıda bilinmezliği ve soruyu da beraberinde getirdi...

Sorular ve iddialar şöyle:

TÜRSAB Ltd'nin elinde ne kadar bilet kaldı?

İddialar, TÜRSAB Ltd'nin elinde - 2016 yılı hariç- alım değeri 90 milyon, satış değeri 110 milyon TL'lik bilet kaldığı yönünde.

Biletler hangi yıllardan kaldı?

Gişeleri işlettiği 5 yıllık süreçte TÜRSAB Ltd, vaat ettiği bilet satış rakamlarına hiçbir zaman ulaşamadı. Turizmin iyi olduğu 2014 ve normal sayıldığı 2015 de buna dahil. Elde kalan biletlerin tamamı ise 2011-2015 dönemine ait.

Kriz fırsata mı çevrildi?

TÜRSAB Ltd'nin 2016 için verdiği 300 milyon TL'lik bilet satışı taahhüdü ise DÖSİMM tarafından, mevcut kriz göz önünde bulundurularak kaldırıldı.

İhaledeki "Turist sayısındaki orana göre revize edilme şartına" rağmen alınan karar, TÜRSAB Ltd'yi rahatlatırken, yarattığı belirsizlikle de önceki yıllardan kalan biletleri de eritme şansı doğurdu.

19 Eylül 2016'da TÜRSAB'ın konuyla ilgili olarak Bakanlığa yazdığı yazıya, 2 saat 22 dakikada DÖSİMM Genel Müdürü Çetin Aslan imzasıyla verilen cevapta, "Stokta bulunan biletlerde süre kısıtlaması bulunmadığı ve gelecek yıllarda da kullanılabileceği" açıklandı. Cevapta, benzeri yazıların "turist rekoru kırılan" yıllarda da verildiği anlamına gelen bir ifadenin kullanılması ve ihale şartnamesine hiç değinilmemiş olması ise oldukça dikkat çekici.

Bu kararla ihale şartnamesi ihlal edildi mi?

Bakanlığın, rekor kırılan yıllara ait bilet stokunu da kapsayacak şekilde revizyona gitmesi, ihale şartnamesinin ihlal edildiği yönündeki tartışmaları gündeme getirdi. Satılacak bilet miktarı ve süresi taahhüt edilerek kazanılan ihalenin son yılında, böylesi bir uygulamaya gidilmesi, ihaleyi kaybedenler tarafından hukuki bir konuya dönüştürülme ihtimalini de gündeme getirmiş oldu.

Çözümsüzlükle gelen geçici çözüm

TÜRSAB ve DÖSİMM'in, Bakanlığın kucağına bıraktığı problem yeni ihaleyi de etkiledi. 1 yıllık olarak yapılan ihalenin, çıkar yol bulduktan sonra, 2017 yılında yeniden 5 yıllık olarak yapılması bekleniyor.

Biletler nerede?

Elde kalan biletlerin yüzde 40'ı acentelerin, yüzde 60'ı ise TÜRSAB Ltd'nin elinde. Başka bir iddiaya göre de biletler, başta Denizbank olmak üzere, çeşitli bankalara kredi karşılığı olarak ipotek verildi.

Acenteler biletleri verip paralarını geri alabilecekler mi?

Acentelerin bir kısmı ellerindeki biletleri iade ederek paralarını geri aldı. Biletleri iade etmeye çalışan bir kısım acente ise yönetime "muhalif" oldukları gerekçesiyle paralarını alamadıklarını ileri sürüyor.

Her ne olursa olsun, cevaplanması gereken asıl sorulandan biri de TÜRSAB Ltd'nin bilet paralarının tamamının geri ödeyip ödeyemeyeceği! Elde ettiğimiz bilgiler, geç kalan acentelerin bu konuda sıkıntı yaşayabileceği yönünde...

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha