2025’te umut, fiyatların doğal yükselişi

2025’te umut, fiyatların doğal yükselişi
12 Mart 2025, 11:31
Turizmdatabank yazarı Erol Karabulut, turizm sektörünün 2025 yılı fiyatla beklentilerini değerlendirdi.

Turist girişine paralel olarak, tesis gecelemesinin yüksek olduğu yerlerin turizm yatırımı kârlılığı ve geleceği vardır. Ürün zenginliği de (3S, kültür, sağlık vb) bunu destekler. Ama birkaç bölgeye ve tek tip ürüne kalmış turizmde gelir artırma umutları, FİYATLARIN DOĞAL YÜKSELİŞİNE kaldı.
Turizm Databank'ın Türkiye Turizmi Yapısal Analizi 2024 çalışmasına göre, yurt dışı ve içinden 100 milyon dolayında turist ağırlayan konaklama tesisleri 2024 yılında yaklaşık 215-216 milyon bandında geceleme sayısına ulaştı.
Gecelemelerin dağılımında, 651 ilçelik Türkiye’de yüzde 1 ve üzerinde geceleme payı alan 16 ilçe (% 2,5) toplamın % 82’sine sahip. Bu 16 ilçenin bağlı olduğu 10 şehir turist girişinin % 95’ine sahip.
Şimdi, bu gecelemenin % 65’i TEK TİP ÜRÜN ile faaliyet gösteren 4-4,5 şehirde gerçekleşiyor. Bu şehirler aynı zamanda toplam tesis yatağının % 75’ine sahip.
Türk turizmini 5 şehre hapseden bu yaklaşımın gelir artırmada da tek umudu FİYATLARIN DOĞAL YÜKSELİŞİNE kaldı.
Ve asıl fiyat sorunu Antalya başta olmak üzere giderek büyüyor. Arzı tek ürüne bağlı ve giderek artan yataklardan başka sonuç çıkmaz.
Göreceğiz… Yaşayacağız

Geceleme dağılımı, 2024
(% 1 ve üzeri)

Kaynak: KTB, Turizm Databank

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha