Hamit Kuk / TÜM YAZILARI
Hamit Kuk
Hamit Kuk

Turizmci

TÜM YAZILARI
2025, Turizmde değişim için uygun zaman! Dünya Turizm Örgütü (DTÖ) bölgesel ya da küresel bir kriz olmadığı sürece turizm sektörünün her yıl büyümeye devam edeceğini öngörüyor ve bu doğrultuda raporlar yayınlıyor. Türkiye’de DTÖ’nün söylemlerine paralel turizm pazarındaki büyümeden payını alıyor.
Turizmde 2025 beklentileri ve ambargo tehdidi! 2025 turizm sezonuyla ilgili belirsiz bir iyimserlik hâkim turizm sektöründe. Belirsiz bir iyimserlik diyorum, çünkü önümüzde duran ve henüz cevaplarını bulamadığımız sorunlar var. Mesela, ülkemizde uygulanan ekonomik politikaların ne yönde seyredeceği ve nasıl sonuçlar vereceğini henüz kestiremiyoruz.
Turizmin ekonomiyle imtihanı! Ekonomi piyasalarındaki dalgalanmalar fiyat artışlarını tetiklerlerken biçare işletmeler maliyetleri kontrol etmekte zorlanıyor. Türkiye gibi kırılgan bir ekonomi yapısına sahip ülkelerde bu tür süreçler oldukça sancılı geçiyor.
Bakan ve yancılarının analizi Neler olduğunu anlamak için çok zeki olmaya gerek yok… Sayın Bakan, seyahat acentelerinin turizmdeki rolünü değersiz ve önemsiz görüyor. Bunun nedeni, turizmi sahip olduğu otellerin işlevi üzerinden değerlendirmesidir.
Antalya havalimanı eziyet limanı oldu! Haziran başından beri devam eden uçak rötarları yüzünden turizm sektörünün başı ağrımaya devam ediyor. Turizm sezonunun en yoğun döneminde yaşanan bu rötarlar Antalya havalimanı eziyet limanına dönüştürdü.
Michelin rehberinin gastronomi turizmine etkileri! Yeni bir turizm çeşidi olan gastronomi turizmi, farklı kültürleri ve yöresel mutfakları keşfetmek, yerel lezzetleri tanımak ve deneyimlemek için yola çıkan ve bunun için para harcayan gezginlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ortaya çıktı.
FTI’nin iflas süreci ve yapılması gerekenler! Hafta başı Münih Yerel Mahkemesine iflas başvurusunda bulunan FTI’nın iflas süreci hafta başından itibaren Türkiye’nin gündemine oturdu. Yılda ortalama bir milyonun üzerinde Avrupalı turisti ülkemize getiren FTI, geçen yıl yaptığı 4.
Döner diplomasisi! Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret eden Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yanında dondurulmuş dönerle gelince hem burada hem de Almanya’da kıyametler koptu. Almanya ile Türkiye arasındaki yakın bağlarının bir göstergesi olarak sunulmak istendiği söylenen döner bir anda Almanlarla Türkler arasında tartışmaya dönüştü.
Turizmde ‘Nas’ etkisi İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre ucuz tatil yapmak isteyenler için Türkiye artık öncelikli seçeneklerden biri değil. Bahse konu araştırmada Türkiye’de dahil 15 ülkenin yaklaşık 4,500 tur paketi arasında en uygun fiyatlı tatil paketlerini karşılaştırmışlar.
‘Turizm Yüzyılı’ projesi Türkiye olarak turizmde yazdığımız onca başarı hikayesine rağmen hem turist sayısı hem de turizm geliri bakımından almamız gereken daha çok yol var. Önümüzde çok güçlü rakipler var, bugün kadar yaptıklarımızın aynısını yaparak onların önüne geçmemiz mümkün değil.