8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sadece kadınların hak mücadelesini anma günü değil; aynı zamanda toplumun her alanındaki katkılarını hatırlama fırsatı sunuyor.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, kadınların ekonomik ve sosyal yaşamdaki rolünün güçlendirilmesinin tüm toplum için önem taşıdığını vurguladı. Eresin, “Kadına yönelik şiddetle mücadele ve eşitlik arayışı kesintisiz bir yolculuktur. Bu yol, yalnızca kadınları değil, hepimizi ileriye taşır” dedi.
Turizm sektörü, kadın istihdamında Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak örnek bir tablo sergiliyor. Eresin, kadınların sektörde hem çalışan hem de girişimci olarak birçok fırsata eriştiğini belirtti.

Sektörde kadın istihdam rakamları
SGK Kasım 2025 verilerine göre turizm sektöründe kadın çalışan oranları dikkat çekiyor. Konaklama sektöründe 390 bin 560 çalışanın 162 bin 560’ı kadın, yani toplamın yüzde 42’si kadınlardan oluşuyor. Havayolu şirketlerinde ise 43 bin 479 çalışanın 19 bin 33’ü kadın ve bu oran yaklaşık yüzde 44’e karşılık geliyor. Yiyecek–içecek sektöründe 910 bin 537 çalışanın 386 bin 599’u kadın, bu da yüzde 42 oranına denk geliyor. Seyahat acentelerinde ise 64 bin 787 çalışanın 25 bin 484’ü kadın ve kadın istihdamı yüzde 39 civarında. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, dünyada kadınların iş gücündeki payının yaklaşık yüzde 45 olduğunu, Türkiye’de ise ücretli istihdamdaki oranın yüzde 35 civarında bulunduğunu belirterek, turizm sektöründeki yüksek kadın istihdamının kadınların ekonomik güçlenmesi ve iş dünyasında görünürlük kazanması açısından umut verici olduğunu vurguladı.
Üst Yönetimde Eşitlik Hedefi
Buna rağmen, turizmde üst yönetimde kadınların oranı hâlâ düşük. Konaklama sektöründe yönetim pozisyonlarının yüzde 40’ından azını kadınlar üstleniyor; genel yönetim rollerinde yüzde 20’nin altında; yönetim kurullarında ise sadece yüzde 8. Eresin, kadınların çoğunlukla alt kademelerde yer aldığını ve ortalama ücretlerinin erkeklere göre daha düşük olduğunu belirtti. “Gerçek eşitlik, üst yönetimde dengeli bir temsil ile başlar,” diyen Eresin, kadınların daha fazla yer aldığı yönetim kurullarına sahip şirketlerin performans ve itibar açısından da öne çıktığını söyledi. Kadın istihdamının artmasının şirket kârlılığına olumlu yansıdığına dikkat çekti.
İlham veren kadınlarla geleceğe
Eresin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Kadınların gücünden ilham alarak daha aydınlık yarınlara ulaşacağımıza inanıyoruz. Başta sektörümüzde görev yapan kıymetli kadınlar olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”