Haberler

TAV CEO’su Şener: Küba Havalimanı’nı işletme anlaşmasında sona yaklaştık

TAV CEO’su Sani Şener, Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda TAV’ın yakın gelecekteki yol haritasını açıkladı. Şener, sona yaklaştıkları Havana Havalimanı’nın işletilmesi ve Atatürk Havalimanı’nın geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

TAV CEO’su Şener: Küba Havalimanı’nı işletme anlaşmasında sona yaklaştık

Yapımı devam eden 3. havalimanına rağmen Atatürk Havalimanı’na yatırım yapmaya devam ettiklerini belirten Şener, “Bir süre daha Atatürk Havalimanı’nın hizmet edeceğini düşünüyoruz. Küba’da ise Havana Havalimanı’nın işletmesi için son noktaya geldik. Miami’yi bile geçecek Havana Havalimanı, İstanbul bittikten sonra yerini dolduramaz ama çok önemli bir kısmını karşılayacağını” belirtti.

TAV CEO’su Şener’in Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda öne çıkan açıklamalar şu şekilde:

- 36 yıldır iş hayatındayım. İstanbul Atatürk Havalimanı bizim evimiz. 3 milyardolarödenerek 15.5 yıllığına alınan bir yer. Milyar dolarları ilk gören özelleştirme. Burası üssümüz. Terör olayında çok yaralandık. 2016’nın yazı sıkıntıları ve acıları gördü. Biz Türk iş adamları olarak her türlü zorlu şartlara alışığız. HemTürkiye’de hem de çevremizde çok zor olaylar oldu.

Yolcu sayısı % 20 düştü

* Atatürk Havalimanı iyi korunan bir yer olarak görülüyordu. Şunu mu gördük, tehdit ve terör potansiyeli var olduğu sürece en iyi korunan yerler bile hedef olabiliyor…

- Dünyada hiçbir havalimanında bina girişinde X-ray yok. Emniyet güçleri aslında o gün o 3 kişiyi tespit etti ve ilk müdahaleyi yaptılar. Ama ne yazık ki çok farklı bir saldırıyla karşı karşıya kalındı. Canlı bombalar hem ateş açtı hem de patlamayı gerçekleştirdi. Biz 11 çalışanımızı, 35 yolcumuzu kaybettik, çok acılı ve üzüntülüyüz. Ama o ilk müdahale olmasa kayıp sayımız çok daha fazla olabilirdi.

- 2016 yazı turizm açısından iyi başlamamıştı. Beklenenden çok daha kötü gitti. Patlamadan sonra yolcu sayısında ne kadar düşüş oldu?

- Zaten düşüş vardı, bu saldırıyla birlikte iyice düştü. Bizi ticari açıdan sıkıntıya soksa da biz ticari kaygılarımızın yanında ülkeyi temsil ettiğimizi hiç unutmuyoruz. Geçen seneye göre yolcu sayımız yüzde 20 düştü. Transit yolcu artışı var ama bu parasal olarak bizim için değerli değil. Ticari yolcu bizim için İstanbul’a gelen ve gidendir. Ama biz yatırımları hiç durdurmadık.

Yatırımlar devam ediyor

* Atatürk Havalimanı’nda yeni tesis yapıyorsunuz. Diğer yanda sizin işletmeyeceğiniz 3. havalimanı yapılıyor. Kısa süreli olmasına rağmen neden bu yatırımı yapıyorsunuz?

- Yatırıma devam ediyoruz çünkü ihtiyaç var. DHMİ ilave apron yatırımı yapıyor, terminal yatırımı yapmaya ihtiyacımız vardı. 2015’de yolcu sayısı 62 milyona gelmişti. 2017-2018’de 75 milyona çıkacağı hesaplanıyordu. Yolcu mutluluğunu artırmak için 92 milyonEuro’luk bir yatırım yapmaya başladık. 6 ayda 8 köprülük terminal büyümesi yapıldı. İkinci giriş yapılıyor. 3’üncü havalimanı açılana kadar biz burada yatırıma devam edeceğiz. Havalimanında ki yolcularımızı en üst seviyede ağırlamaya mecburuz. 2016’da beklenen gelir olmayacak ama 2017 ve 2018’de gelirler artacaktır. Ben Atatürk Havalimanı’nın İstanbul’a belirli bir süre daha hizmet edeceğine inanıyorum.

* TAV farklı coğrafyalarda havalimanları işletiyor. Hangi ülkeler iyi gidiyor.

Bir portföy yönetiyoruz. Gürcistan ve Medine çok iyi gidiyor. Medine’de yüzde 30 yolcu artışımız var. TAV Holding olarak genelde yolcu sayısında artıştayız, yalnızca İstanbul’da düşüş yaşıyoruz.

* Gündeminizde Küba var. Küba Havana’daki son durum nedir?

- Küba’da ortağımız Aeroports de Paris ve Bouygues Batiment International ile birlikteyiz. Küba’da yatırımcı ve işletmeci olarak seçildik. Kontrat üzerinde çalışılıyor. Küba beklentimiz yüksek. İstanbul bittikten sonra bizim için İstanbul’un yerini dolduramaz ama çok önemli bir kısmını karşılar. Küba’nın şu an 5 milyon yolcusu var. Amerika’dan uçaklar inmeye başladı. Havana Havalimanı yakın zamanda Miami’yi geçer. Toplamda 250-300 milyon Euro’luk yatırım olacak bizim için. Ülkemizin yakın çevresindeki yerlerde iş yapıyorduk bugünlere kadar ama artık küreselleşen dünyada oralara da gitmek gerektiğini gördük. Küba Havalimanı işletmesinden çok ümitliyiz. Küba’da yeni bir dünya kuruluyor. Biz bu alandaki kabiliyetimizi orada yaşatmak için gittik. Avrupa pazarları doymuş pazarlar, oraların bize katacağı bir şey yok. Hep gelişmekte olan pazarlarda olduk.

* Son dönemde ‘ekonomik kriz geliyor, Türkiye’yi daha zor günler bekliyor’ yorumları yapılıyor. Sizin beklentileriniz, öngörüleriniz neler?

- Biz umutluyuz. Ben iyimser olmadım hiçbir zaman. İyimserlik riski görmez. Ben pozitifim. Pozitiflikte riskleri de görürsünüz. Fırsatları da görürsünüz. Türkiye için her zaman pozitifim. Sırtımıza ne kadar yük vurulursa vurulsun bu ülke ve bizler yükleri taşır. Türkiye’deki ekonomi 15 yıl öncesinden çok farklı durumda. 15 yıl öncesinde Türkiye’de tüm borç yükü devletin üzerindeydi.Bugünyükün önemli bir kısmı özel sektörün üzerinde. Özel sektörde binlerce firma var. Binlerce firma aynı anda krize girmez. Evet bazı sektörlerin durumu çok daha zor. Turizm sektörü çok etkilendi. Servis sektörlerinin bazılarında sorun var. TL geliri olup dolar borçlanan özel sektör firmalarında sorun olur, olacaktır. Ama dolar kazanıp dolar borçlananlar da olacağını sanmıyorum. Türkiye’de büyüme devam edecek.

2023 hedeflerimiz için 50 küresel firma çıkmalı

* Türkiye uzun süre 2023 hedeflerine motive olmuştu. Mümkün mü o hedefleri tutturmak ve nasıl tutturacağız?

2023 yılı hedeflerine ulaşacağımıza inanıyorum. Bu hedeflere ulaşabilmek için toplumun tüm kesimleriyle birlikte hedeflere yürümeliyiz. Türkiye’nin en az 40-50 tane küresel firması olması lazım bu hedeflere ulaşabilmek için.

Yorumlar (0)