ABD/İsrail – İran gerilimi, bölgedeki havacılık trafiğini etkiliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün seferlerinin 6 Mart 2026’ya kadar durdurulduğunu, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE yönlü uçuşların ise 3 Mart’a kadar iptal edildiğini duyurdu.
Güvenlik gerekçesiyle kapalı olan hava sahaları, yolcuların alternatif güzergahlar aramasına neden oluyor. Kara yolunu kullanarak Umman, Bahreyn veya Suudi Arabistan üzerinden uçuş bulmaya çalışan yolcular, sınırlı seferler nedeniyle zorluk yaşıyor.
Ben Gurion Havalimanı da kapalı
İsrail’in Tal Aviv kentindeki Ben Gurion Havalimanı, 6 Mart Cuma gününe kadar hizmet veremeyecek. Bazı teyitsiz iddialara göre İran’ın havalimanına saldırdığı öne sürülse de henüz resmi bir doğrulama yok. Bu durum, bölgedeki uçuş planlarını büyük ölçüde etkiliyor.
Abu Dabi’den sınırlı uçuşlar başladı
BAE’deki Zayed Uluslararası Havalimanı’nda Moskova seferleri de dahil olmak üzere bazı uçuş rezervasyonları açıldı. Ancak Emirates ve Etihad Airways’in uçuşları, BAE hava sahasının kapalı olması nedeniyle 3 Mart’a kadar iptal edilmiş durumda.
Yolcular alternatif rotalara yöneliyor
Katar ve BAE’de mahsur kalan yolcular, kara yoluyla Umman’a geçerek buradan buldukları uçuşlarla ülkelerine dönmeye çalışıyor. Kuveyt’e giden yolcular ise Bahreyn veya Suudi Arabistan üzerinden uçuş bulabiliyor. Yetkililer, tüm yolcuların uçuşların sınırlı ve hava sahalarının kapalı olduğunu dikkate alması gerektiğini belirtiyor.
Ulaştırma Bakanlığı, gelişmeleri yakından izlerken vatandaşları seyahatlerini güncellemeleri ve güvenli alternatif rotaları değerlendirmeleri konusunda uyarıyor.