Konaklama sektörünü yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi.
1 Mayıs 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile konaklama vergisi oranı yıl sonuna kadar düşürüldü. Buna göre otel, pansiyon ve tatil köyü gibi tesislerde uygulanan vergi oranı geçici olarak yüzde 2’den yüzde 1’e indirildi. Karar, turizm sektöründe maliyet baskısının sürdüğü bir dönemde dikkat çeken bir adım olarak değerlendiriliyor.
Vergi oranı geçici olarak yüzde 1 oldu
Yeni düzenlemeye göre konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetleri ile bu kapsamdaki ek hizmetler konaklama vergisine tabi olmaya devam edecek. Ancak yıl sonuna kadar uygulanacak geçici kararla vergi oranı yarı yarıya düşürülerek yüzde 1 seviyesine çekildi. Düzenleme; otel, motel, tatil köyü, apart otel, pansiyon, kamping ve benzeri tüm konaklama işletmelerini kapsıyor.
Yasal çerçevede Cumhurbaşkanına oran yetkisi
Mevcut kanuna göre konaklama vergisi oranı yüzde 2 olarak belirlenmiş durumda. Ancak Cumhurbaşkanına bu oranı artırma, yarıya indirme veya sınırlar içinde farklı oranlar belirleme yetkisi bulunuyor. Son karar da bu yetki kapsamında alınarak geçici bir indirim uygulanmasını sağladı. Bu esneklik, ekonomik koşullara göre vergi politikasının yeniden şekillendirilebilmesine imkan tanıyor.
Turizm sektörüne etkisi merak ediliyor
Sektör temsilcileri, alınan kararın özellikle yaz sezonu öncesinde işletmeler üzerindeki mali yükü hafifletebileceğini değerlendiriyor. Turizm bölgelerinde artan işletme maliyetleri dikkate alındığında, vergi oranındaki düşüşün fiyatlara ve rekabet gücüne nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki dönemde netleşecek.